Drone sinucigașe, folosite împotriva rușilor! SUA trimit în Ucraina 100 de aparate de zbor Switchblade
Statele Unite ale Americii trimit în Ucraina 100 de drone-kamikaze, în cadrul unui pachet militar aprobat de preşedintele Joe Biden la începutul lunii martie. Concepută de US Air Force Special Operations Command (AFSOC) și dezvoltată de armata SUA, drona-kamikaze sau Switchblade a fost menită să ajute trupele americane să răspundă la ambuscadele inamice din Afganistan, potrivit unui documentar realizat de Gândul.ro.
La 29 iulie 2011, armata americană a acordat companiei AeroVironment un contract de 4,9 milioane de dolari pentru „exploatarea rapidă” a unui număr nespecificat de drone-kamikaze, către forțele din Afganistan.
Muniția… rătăcitoare, cunoscută și sub denumirea de dronă sinucigașă sau dronă-kamikaze, este o categorie de sisteme de arme în care explozibilul așteaptă pasiv, în jurul unei zone-țintă mai mult timp și atacă doar după ce o țintă este localizată.
Spre deosebire de majoritatea celorlalte arme, Switchblade poate opri sau anula o misiune dacă situația se schimbă după lansare, permițându-i să angajeze o țintă secundară sau să se autodistrugă fără a provoca victime sau daune materiale.
La fel ca multe drone, Switchblade este direcționată prin navigarea punctului de referință, în care un om trasează o cale pe o hartă, iar robotul, odată lansat, zboară de la sine.
Ce sunt dronele sinucigașe? Cum pot fi folosite în război? Cât de letale sunt?
Drona-kamikaze conține camere, iar videoclipurile de la acești senzori, precum și informațiile GPS și procesarea imaginilor, sunt folosite pentru a ghida Switchblade. Este, de asemenea, proiectată pentru a primi informații de țintire de la alte drone, permițându-i să urmărească și să găsească ținte selectate. Există două variante ale armei: Switchblade 300 şi Switchblade 600.
(CITEȘTE ȘI: AMANTELE NEȘTIUTE ALE LUI VLADIMIR PUTIN)
Switchblade 300
Varianta 300 este concepută pentru a lovi ţinte mici. Poate încăpea într-un rucsac, cântăreşte puţin peste 5 kilograme şi are o autonomie de 10-15 kilometri. Drona poate fi lansată dintr-un tub care seamănă cu un mortier și are o autonomie de zbor de până la 15 minute.
Acest lucru o face nepotrivită pentru rol de cercetare, dar este utilă și pentru a ajuta la eliberarea unităților blocate de focul inamic. Focosul său are o încărcătură explozivă echivalentă cu o grenadă de 40 mm pentru a distruge vehiculele blindate ușoare și personalul aferent.
Drona este propulsată de un motor electric, iar dimensiunea sa mică și zborul silențios o fac extrem de dificil de detectat, permițându-i să se apropie foarte mult de țintă. Focosul este proiectat special pentru puterea de foc controlată, pentru a reduce daunele colaterale printr-o explozie concentrată. Are un efect de explozie de pușcă și nu de o explozie de 360 de grade. Poate fi presetată pentru a detona la o înălțime predeterminată, care poate fi ajustată în timpul zborului.
Switchblade este o dronă de unică folosinţă. Sistemele de arme sunt considerate mai ieftine decât combinaţia de a trage o rachetă Hellfire, fabricată de gigantul apărării Lockheed Martin, de o dronă MQ-9 Reaper a General Atomics. Switchblade 300 are un cost estimat de doar 6.000 de dolari, potrivit unui articol al NBC News.
Switchblade 600
Drona-kamikaze 600 cântărește peste 20 de kilograme, este portabilă și poate fi instalată în 10 minute. Poate zbura până la 40 kilometri în aproximativ 20 de minute. Apoi poate aștepta timp de 20 minute, având astfel o rază totală de 80 kilometri. Drona atacă cu o viteză de 180 km/h. Are un sistem de control al focului cu ecran tactil care poate fi controlat manual sau poate fi autonom. Este securizat prin conexiuni de date criptate la bord.
(VEZI AICI: VEDETE PRO ȘI CONTRA LUI VLADIMIR PUTIN. PERSONALITĂȚILE PLANETEI S-AU ÎMPĂRȚIT ÎN DOUĂ TABERE)
Acest tip ar putea fi echipat cu un focos antitanc, pentru că are o rază de acțiune mai mare și costă mai puțin decât rachetele antitanc precum Javelin. Costul acesteia este tot de aproximativ 6.000 de dolari.
Blackwing
Din această gamă face parte și drona Blackwing care a fost lansată în anul 2015. Este o variantă neînarmată a Switchblade 300, cu greutate și dimensiuni similare. A fost dezvoltată pentru Marina Statelor Unite pentru a oferi un indicator social de referință rapid, precum și pentru operațiuni de releu de comandă și control între navele de suprafață și submarine cu și fără pilot. Blackwing poate fi plasat dintr-un submarin scufundat, o navă de suprafață sau un lansator mobil la sol.
SUA trimit în Ucraina 100 de drone-kamikaze, în cadrul pachetului aprobat de preşedintele Joe Biden la începutul lunii martie. ”Ne-am angajat să trimitem 100 de sisteme aeriene fără pilot tactice Switchblade, care urmează să fie livrate în cel mai recent pachet prezidenţial”, a declarat Celeste Wallander, ajunctul secretarului de stat al Apărării, într-o audiere în faţa Comitetului pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanţilor.
(NU RATA: LA CE ARMAMENT A RECURS RUSIA ÎN RĂZBOIUL DIN UCRAINA. RACHETELE SPECIALE SUNT ”AȘII” LUI PUTIN)
Decizia de a echipa Ucraina cu dronele Switchblade vine în urma cererii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski adresată parlamentarilor americani pentru furnizarea de echipament militar suplimentar. Ele zboară mult mai repede decât dronele turcești Bayraktar TB2 pe care Ucraina le-a folosit cu succes pentru a provoca daune armatei Federației Ruse și, probabil, ar fi capabile să penetreze apărarea antiaeriană relativ redusă pe care Rusia a menținut-o în Ucraina, mai scrie site-ul NBC News.
Marea Britanie este singura țară străină care a fost autorizată până în prezent să achiziționeze dronele Switchblade.
Documentarea acestui material a fost realizată de GÂNDUL.RO
This browser does not support the video element.