Din cauza pandemiei de coronavirus, anul acesta vom avea parte de un Paşte atipic, iar sărbătoarea Învierii Domnului nu va mai fi deloc ca în anii trecuţi. Chiar şi aşa, mulţi se gândesc ce vor pune pe masă de Sfintele Paşti şi se gândesc dacă ar fi mai bine să pregătească drob de miel sau drob de pui.
Paştele din 2020 va fi mai trist ca niciodată, din pricina epidemiei de coronavirus care se manifestă şi la noi în ţară. Câteva mii de români au fost infectaţi cu temutul virus, iar peste 140 dintre ei au pierdut lupta cu boala. În contextul prevenirii răspândirii bolii, autorităţile au instituit măsuri de izolare fără precedent, aşa că anul acesta nu vom putea să ieşim la iarbă verde de Paşte sau să invităm toate rudele sau prietenii pentru tradiţionala masă de Sărbători.
Cu toate acestea, românii încă vor să simtă spiritul pascal, iar mulţi se gândesc de pe acum ce ar putea pune pe masă. Dată fiind situaţia excepţională cu care ne confruntăm, anul acesta Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentară a emis o serie de reguli cu privire la sacrificarea şi comerţul mieilor.
Aşadar, fermierii pot sacrifica mieii crescuţi pentru sărbătorile pascale şi în ferme. Dincolo de regulile de igienă care trebuie respectate, crescătorii de ovine trebuie să urmeze şi alte proceduri. Înainte de sacrificare, animalele trebuie supuse unui control ante-mortem efectuat de către un medic veterinar oficial.
Totodată, după sacrificare, trebuie efectuat şi un examen post-mortem al cărnii şi organelor de către un veterinar. Cel mai important aspect este legat de comercializare. Carnea mieilor sacrificaţi în fermă/exploatare nu poate fi livrată „către alte unități din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, ci va fi comercializată direct către consumatorii finali”, conform directivei ANSVA.
Prin urmare, dacă vreţi mai puţine bătăi de cap într-o perioadă şi aşa dificilă atât din punct de vedere al sănătăţii, cât şi financiar, şi nu doriţi să vă mai stresaţi cu găsirea mielului perfect, puteţi încerca anul acesta drobul de pui.
Pentru această reţetă potrivită pe timp de izolare de Paşte, aveţi de nevoie de următoarele ingrediente:
Pipotele şi inimile de pui se fierb timp de 30 de minute în apă cu sare. Spuma rezultată se ia mereu în timpul fierberii. După ce trece jumătatea de oră în care au stat pe foc, organele se lasă la răcit.
Ficatul se căleşte într-o tigaie, în ulei, iar după ce aceasta este gătit corespunzător, în aceeaşi tigaie se pune ceapa la călit, cu puţină sare. Peste ceapa călită se pune şi cea verde, care trebuie lăsată pe foc până când se înmoaie. Amestecul se lasă apoi la răcit.
Organele de pui se toacă mărunt, apoi se bat ouăle şi toate se amestecă într-un bol alături de mărar, pătrunjel, ceapa călită, sare şi piper.
Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se pune o parte a compoziţiei, apoi ouăle fierte se aşează în mijlocul drobului, după care se toarnă şi restul amestecului. Drobul de pui trebuie lăsat la cuptor, la foc mediu, circa 35-40 de minute.