Drepturi noi pentru angajații din România! Directiva UE a intrat deja în vigoare

Publicat: 04/08/2022 | 08:29
Imagine reprezentativă. Sursă foto: Pixabay

Sunt vești noi pentru angajații din România! Începând cu ziua de 3 august 2022, a intrat în vigoare o directivă europeană transpusă și la noi. Potrivit acesteia, părinții care au copii mici sau angajații care au în îngrijire persoane vulnerabile au dreptul să ceară un program flexibil sau chiar să lucreze de acasă.

Angajații din România pot cere, de acum, un program flexibil de lucru sau chiar să muncească de acasă, în condițiile în care au copii mici sau în îngrijire persoane vulnerabile. În acest sens, se dorește ca angajații să își găsească un echilibru între viața personală și cea profesională.

De exemplu, Ioana este mamă. După ce a născut, a avut parte de schimbări treptate. Avea o poziție de management și a ales să stea acasă cu copilul, pentru a-l crește. Însă, decizia a costat-o scump, atunci, mărturisește ea. Directiva UE este bine venită, mai ales pentru părinții care au copii mici.

”Deşi aveam o poziţie de management, am ales să stau doi ani de zile cu copilul meu acasă. Cred că acest lucru m-a costat destul de scump la momentul respectiv. Acest lucru ar putea cumva să convingă mamele să se întoarcă mai repede la birou. Este important să ştii că atunci când copilul tău se îmbolnăveşte poţi să pleci la el. Ok, există acel concediu de maternitate, dar majoritatea angajatorilor ridică din sprânceană atunci când se ia acel concediu medical, pentru copil”, spune mămica.

Vezi și SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ROMÂNIA. ANGAJAȚII CU VECHIME CARE PRIMESC ZILE SUPLIMENTARE DE CONCEDIU, ÎN FIECARE AN. CARE SUNT CONDIȚIILE

Ce mai prevede directiva UE

Un avocat specializat în Piața Muncii susține faptul că există posibilitatea ca postul pe care lucrau, înainte de concediul de maternitate, să fi dispărut. Mai mult decât atât, există cazuri în care persoanele respective sunt forțate să demisioneze sau le sunt atribuite posturi inferioare.

”Când se întorc din concediul de creştere copil fie postul lor le-a dispărut, sunt situaţii când chiar sunt forţate să demisioneze sau li se propune un post inferior pregătirii lor, poate cu o salarizare mai proastă, deşi nu este cazul”, transmite avocatul, arată observatornews.ro.

Flexibilitatea programului de lucru este precum o „gură de aer” pentru cei care se află în situația amintită în anterior. În plus, și pentru angajații care îngrijesc persoane vulnerabile. În plus, prin această directivă UE se dorește reglarea inechităților dintre femei și bărbați la nivel de remunerație. Companiile trebuie să fie transparente în fața ofertei salariale. De asemenea, prin directiva UE se prelungește de la una la două luni perioada minimă de concediu pentru creșterea celui mic.

Citește și ZILE NEGRE PENTRU CEI CARE AVEAU CONTRACTE PART-TIME. NOUL COD FISCAL A STRICAT PLANURILE A PESTE 100.000 DE ROMÂNI

Sursă foto: Pixabay