Drama fetei arse pe masa de operatie: asistenta e de vina, dar nu va raspunde penal pentru asta!
Fata a beneficiat de mai putine zile de ingrijiri medicale decat minimul prevazut de noua lege penala, asa ca trebuie sa deschida un proces civil impotriva medicilor si asistentei care au marcat-o pe viata.
Cosmarul Elizei Mariana Oprea a inceput pe data de 2 aprilie 2013, cand ambulanta a adus-o la “Spitalul Judetean Ilfov Sf. Imparati Constantin si Elena”, aflat in Capitala. Tanara avea o apendicita complicata si a fost operata de urgenta. Insa, de la o scanteie a electrocauterului, aparat folosit pentru suturarea inciziilor, in contact cu alcoolul iodat, a izbucnit un incendiu in urma caruia toata partea stanga a corpului fetei , acum in varsta de 25 de ani, a fost carbonizata la nivelul pielii. Fata a fost transferata la Spitalul de Arsi, ranile i s-au infectat astfel ca a petrecut cateva luni in spital, desi operatia de apendicita se vindecase de mult!
Are inca dureri, dupa un an si jumatate
In urma unui supliment de expertiza obtinut de avocata ei, Beatrice Comaniceanu, medicii legisti au stabilit ca tanara a avut nevoie de 65 de zile de ingrijiri medicale, si nici acum nu este complet refacuta. Totusi este insuficient pentru tragerea la raspundere penala a autorilor, intrucat noul Cod Penal a prevazut o limita minima de 90 de zile de ingrijiri medicale.
Fata are si acum probleme, a fost operata de mai multe ori pentru grefe de piele si asteapta o noua interventie chirurgicala. “Mai am ceva probleme la picior, ma doare si ma inteapa cand il misc. Sper sa fac operatia” a declarat Eliza Oprea pentru CANCAN.ro
Asistenta a turnat alcool din belsug si s-a grabit!
Procurorii au stabilit insa si primii vinovati, chiar daca nu prea au cum sa ia masuri impotriva lor. Astfel, potrivit documentelor de la dosar, anchetatorii o indica pe Mariana Vladu, asistenta care avea ca sarcina pregatirea salii de operatie si a bolnavei in vederea interventiei chirurgicale.
“Se retine faptul ca aceasta, cu toate ca are cunostinte in acest domeniu, a tratat cu superficialitate pregatirea bolnavei, folosind din abundenta alcool iodat pentru dezinfectie, o substanta puternic inflamabila, fara a astepta evaporarea completa a solutiei alcoolice, inainte de a acoperi zona cu campul chirurgical care este impermeabil si nu mai permite evaporarea” se arata in expertiza medico-legala.
“Nu au fost respectate prevederile protocolului pentru dezinfectia preoperatorie a tegumentelor(…), in sensul ca pe flancurile pacientului trebuiau introduse campuri de bumbac facute sul pentru a abosrbi surplusul de dezinfectant, intre aplicari se asteapta 5-10 minute iar dupa aplicarea celui de-al treilea, ultimul strat, si uscarea acestuia, se indeparteaza sulurile de bumbac de pe flancurile bolnavului”.
(M.N.)