Dragobete 2023, tradiții și superstiții. Ce nu trebuie să faci, sub nicio formă, pe 24 februarie 2023
În fiecare an, românii sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților. Tradiția acestei zile a plecat din vremuri străvechi, de la un personaj numit Dragobete, fiul babei Dochia. În jurul sărbătorii, străbunii au format o întreagă serie de ritualuri.
Potrivit credinței populare, Dragobete era un flăcău chipeș și iubăreț, care își petrecea majoritatea timpului hoinărind prin păduri. Chiar și în zilele noastre, personajul mitic a rămas un simbol al dragostei. În memoria sa, tinerii obișnuiesc să se îmbrace în straie de sărbătoare, să meargă în păduri și să culeagă flori de primăvară pe care să le dăruiască iubitelor.
Culesul florilor se continuă cu voie bună şi cântece, cu un fel de joc numit “zburătorit”. În vremuri apuse, păstrate doar în timpul sacru de la sat, pe 24 februarie, băieții fug către fete pentru a le putea da sărutarea echivalentă, simbolic, cu logodna.
(CITEȘTE ȘI: Mesaje românești de dragoste pentru Dragobete. Ce declarații îi poți face persoanei iubite)
Tradiții și superstiții de Dragobete. Ce nu ai voie să faci
În vremuri de demult, exista obiceiul ca fetele tinere necăsătorite să strângă zăpada rămasă pe alocuri, zăpada cunoscută drept „zăpada zânelor”. Apa rezultată prin topire era considerată magică și putea fi folosită pentru descântecele de iubire, dar şi în ritualurile de înfrumusețare. Se credea că această zăpadă s-a născut din surâsul zânelor. Fetele îşi clăteau chipul cu această apă pentru a deveni perfecte precum creaturile mitice.
O superstiție rămasă și astăzi este aceea că bărbații nu au voie să necăjească femeile şi nici să se angajeze în gâlcevi, căci, altfel, îi așteptă o primăvară cu ghinion şi un an deloc prielnic. Atât băieții, cât şi fetele, au datoria de a se veseli în această zi pentru a avea parte de iubire întreg anul. Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute în această zi.
Fetele și femeile nu au voie, sub nicio formă, să spele, să calce sau să coasă în această zi. Sărbătoarea, chiar dacă nu este religioasă, are un regim similar cu cel al unei zile marcate în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie.
(CITEȘTE ȘI: Tradiții și superstiții de Dragobete. Cum se sărbătorește Ziua Iubirii la români)