Dr. Stanislav Rurac pune punctul pe I-ul sănătății inimii. SĂ BEM SAU NU vin roșu: „Problema noastră nu este ce mâncăm şi ce bem, ci cum şi cât”

Publicat: 03/11/2024 | 21:00

Dr. Stanislav Rurac, somitate în chirurgia cardiovasculară din România, a fost invitat în cel mai nou episod de podcast „Altceva cu Adrian Artene”. Premiera care a avut loc sâmbătă, 2 noiembrie, la ora 19:00, pe canalul oficial de Youtube „Altceva cu Adrian Artene” aduce în faţa dumneavoastră un dialog care cu siguranţă va desluşi multe dintre misterele sistemului cardiovascular.

Dr. Stanislav Rurac, medic primar chirurgie cardiovasculară, a fost unul dintre membrii echipei care a realizat primul transplant de plămâni din România, în 2018. De-a lungul anilor, dr. Rurac a realizat peste 3000 de operații cardiace clasice, minim invazive și vasculare. Are la activ nu mai puțin de 10 intervenții realizate în premieră națională în România sau Republica Moldova. În ultimii 10 ani, și-a dedicat activitatea profesională dezvoltării chirurgiei cardiace minim invazive de la noi.

CITEŞTE ŞI: Plângeam de fiecare dată!” Ileana Șipoteanu a făcut mărturisirea: melodia care o emoționează până la lacrimi atunci când o cântă

SĂ BEM SAU NU vin roșu

În discuția purtată cu jurnalistul Adrian Artene, cardiologul Stanislav Rurac explică ce stil de viață este recomandat să avem pentru a susține sănătatea sistemului cardiovascular. În următoarele rânduri, medicul vorbeşte despre alimentele care ne „otrăvesc”, dar şi despre consumul de alcool.

Dr. Stanislav Rurac în dialog cu jurnalistul Adrian Artene

Adrian Artene: Există alimente otrăvitoare pentru inimă, pentru organism? Poate mezelurile, produsele de patiserie

Dr. Stanislav Rurac: Deci vizavi de mezeluri… Noi ca şi popor avem afinitate faţă de mezeluri, dar aş recomanda mezeluri făcute acasă. Nu o să uit niciodată tatăl meu socru a lucrat la fabrică de mezeluri şi de atunci nu mânca. Nu vreau să intru în polemici, dar mezelurile făcute în casă, cum făceam noi înainte de Paşte sau de Crăciun… aia e altceva. Este carnea animalului crescut de tine, condimentele puse… Ar trebui să micşorăm consumul de carne şi vegetale să fie ponderea cea mai mare, poate peste 70%.

Adrian Artene: În privinţa alcoolului, paharul de vin roşu, doar unul, este medicament pentru inimă? Sau un pahar micuţ de ţuică, de pălică?

Dr. Stanislav Rurac: Depinde ce înseamnă un pahar. Asta e părerea mea fiindcă în prima fază se discuta şi la nivelul mondial, vorbim medical, vizavi de alcoolul în viaţa unui om. În momentul de faţă este considerat că alcoolul doar dăunează. La fel, este o mică plăcere a oamenilor, este un „Bun venit la masă”, este un ritual al mâncării şi atunci nu văd de ce să renunţăm la alcool, dar cum am spus şi la început, problema noastră nu este în ce mâncăm şi ce bem, dar cum şi cât.

ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările, pentru că în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletului.

Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de FacebookInstagramTik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.

This browser does not support the video element.

Hermina Hagianu
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune ... citește mai mult