Ne aflăm în plină perioadă a Postului Paștelui, iar românii tind să facă greșeli de care nu sunt conștienți. Ei bine, în ajutorul acestora sare medicul nutriționist Mihaela Bilic, care explică modul în care să ținem post, cum să avem grijă să nu ne îngrășăm, dar și care sunt cele trei alimente pe care trebuie să le evităm cu orice preț. Iată ce a spus!
Într-o postare în mediul online, Mihaela Bilic a împărtășit sfaturi importante pentru toți cei care țin post în această perioadă. Se pare că, multe dintre produsele la care românii apelează nu ar fi benefice, de fapt. De asemenea, majoritatea celor care țin post se îngrașă, asta pentru că nu fac acest lucru așa cum trebuie.
Celebrul medic nutriționist a vorbit despre greșelile pe care majoritatea oamenilor care țin post le fac. Printre alimentele pe care trebuie să le evităm în Postul Paștelui se află șnițelul de soia, brânza și deserturile vegane. De asemenea, Bilic atrage atenția și asupra zahărului și a cantității de ulei pe care o folosim în mâncare.
În schimb, medicul le recomandă românilor să consume mâncare simplă și cât mai puțin procesată, precum ciorba, tocana de legume, ghiveciul, fasolea, cartofii, orezul și mămăliga.
„Decât să ne îngrășăm în post, mai bine nu ținem post!
Ce greșeli trebuie evitate în post? În primul rând aveți grijă la cantitate- să ții post înseamnă să-ți fie foame. Mâncarea de post trebuie să fie simplă, cat mai puțin procesată și prelucrată. Ciorbe și tocane de legume, ghiveci, fasole și cartofi, orez, pâine și mămăligă- astea sunt mâncăruri de post, nu șnițel de soia, brânză și deserturi vegane.
Și dacă tot am amintit desertul, e o greșeală să consumăm zahăr în post! Atenție și la ulei: doar 10 zile din Postul Paștelui avem dezlegare la ulei. Toate alimentele prăjite sunt greu de digerat și au multe calorii, iar uleiul de floarea-soarelui este bogat în acizi grași omega 6 cu efect pro inflamator și are 100cal/lingură!
În post senzația de foame e mai mare, fără proteine animale e greu să ne săturăm. Există riscul să mâncăm prea multe făinoase combinate cu ulei vegetal, adică fix ingredientele care îngrașă cel mai tare. Produsele de patiserie, pastele, orezul și toate ronțăielile sărate (sticksuri, chipsuri, covrigei) de post sunt pline de calorii. La fel și semințele, nucile, migdalele, alunele, avocado, măsline- în medie 500cal/100g!”
De asemenea, un sfat important pentru cei care se află în post este să nu se bucure de produsele de patiserie, pastele, orezul și toate ronțăielile sărate. Asta dacă nu vor să realizeze că au pus câteva kilograme în plus, la sfârșitul acestei perioade. Potrivit Mihaelei Bilic, mâncarea din timpul postului trebuie să fie una simplă, bazată pe fructe și legume, dar și cât mai puțin procesată.
„În post lumea se îngrașă pentru că mănâncă pe săturate făinoase pline de grăsime. Ca să slăbim în post, meniul trebuie să fie bazat pe legume, verdețuri și crudități, ciorbă de zarzavat, tocană și ghiveci- toate făcute cu un strop de ulei. Fără produse de patiserie/cofetărie de post, fără zahăr, fără gustări sănătoase cu oleaginoase, fără sucuri de fructe. Mâncat rar și puțin, asta înseamnă post!
Cre sunt preparatele sănătoase de post? Ciorbă de lobodă sau de cartofi, mâncare de urzici cu mămăligă, salată orientală, ghiveci de legume, tocăniță de cartofi sau mazăre cu mărar, pilaf cu ciuperci sau cu praz…adică tot felul de bunătăți. Secretul stă în cantitate!
Iată și exemplu de meniu: legume proaspete (gulie, morcov, ridichi, ardei gras) cu humus sau fasole bătută ca și gustare, ciorbă din legume care ține burta plină cu puține calorii, ciuperci la cuptor ca fel principal, ciocolată neagră pentru pofta de dulce, popcorn și pufuleți pentru ronțăit. Legumele proaspete sunt pline de fibre și apă, pot fi mâncate fără limită de cantitate!
Dacă am exagerat cu mâncarea și ne-am îngrășat în post nu există o soluție miraculoasă care să șteargă kilogramele în plus fără restricții alimentare. Decât să ne îngrășăm în post, mai bine nu ținem post! Kilogramele de grăsime dobândite din făină cu ulei sunt nesănătoase și pentru organism și pentru siluetă.
O dietă echilibrată și moderată cantitativ este mai bună decât o perioadă de post în care să ne săturăm cu produse vegetale de proastă calitate și pline de calorii!