Douazeci de persoane au fost ucise joi si peste 100 ranite in mai multe atentate comise in Irak, in urma unei intensificari, in iunie, a violentelor in aceasta tara afectata de o criza politica grava, relateaza AFP.
Opt persoane au murit si 30 au fost ranite dupa ce o masina capcana a explodat intr-o piata aglomerata din vestul Bagdadului, potrivit onui oficial din cadrul Ministerului de Interne.
Alte doua persoane au fost ucise si 15 ranite intr-un atentat cu masina capcana in Taji (la 25 de kilometri nord de Bagdad), potrivit unei surse din cadrul Ministerului de Interne.
Doi membri ai militiei anti-Qaida, Sahwa, au fost impuscati mortal, iar alti doi au fost raniti, la un baraj rutier organizat la Samarra (la aproximativ 110 kilometri nord de Bagdad), un oras cu populatie majoritar sunnita, unde se afla mormintele a doi imami siiti respectati, potrivit acestei militii.
Formata la sfarsitul lui 2006 de catre sefii de triburi in regiuni sunite din Irak, Sahwa a reusit sa alunge majoritatea insurgentilor Al-Qaida, dar acestia din urma conduc frecvent operatiuni de represalii.
La Baquba, situata la aproximativ 60 de kilometri nord-est de Bagdad, o masina capcana a explodat in apropierea unui loc sfant siit, provoccand moartea a sase persoane si ranirea altor 51, potrivit unui locotenent de politie si a doctorului Ahmed Ibrahim de la un spital din oras.
Anterior, doua persoane au fost ucise si patru ranite in explozia unui dispozitiv exploziv, in timp ce trei persoane au fost ranite de explozia unei bombe plasate pe o masina, potrivit unor surse din cadrul politiei.
La Ramadi, la aproximativ 100 de kilometri vest de Bagdad, cinci persoane au fost ranite intr-o explozie a unei masini capcana parcata in parcarea din fata sediului Departamentului pentru Imigratie, potrivit aceleiasi surse.
Chiar daca violentele s-au diminuat considerabil fata de anii 2006 si 2007, atunci cand razboiul interconfesional dintre sunniti si siiti a provocat zeci de mii de morti, ele raman frecvente.
In iunie, aproximativ 200 de persoane au fost ucise incepand din 13 iunie, dintre care 72 intr-o serie de atacuri simultane impotriva siitilor, revendicate de catre Al-Qaida.
In mai, 132 de persoane au fost ucise, potrivit datelor oficiale.
Siitii reprezinta, alaturi de fortele de securitate irakiene, tinte obisnuite ale unor grupari inarmate sunnite.
Criza politica care a paralizat Guvernul si Parlamentul irakian s-a declansat la sfarsitul lui 2011, in momentul retragerii ultimelor trupe americane din tara, la insistentele Iraqiya, un bloc laic dominat de sunniti care il acuza pe premierul Nuri al-Maliki, un siit, ca incearca sa acapareze puterea.
Liderii kurzi si miscarea liderului siit Moqtada Sadr au intrat ulterior in conflict cu al-Maliki, care a ajuns la putere in 2006 si a fost reales in urma unor aliante, dupa alegerile legislative din 2010.
Criza politica l-a determinat pe al-Maliki sa reclame, miercuri, alegeri legislative anticipate, in contextul in care legislatura actuala se incheie in 2014.
Apelul sau a fost primit in mod diferit de catre adversarii sai, care incearca sa il inlature de la putere.