Două noi zile libere pentru anumiți români? În ce condiții și le vor putea lua (proiect de lege)

Publicat: 15/10/2024 | 10:05
Două zile libere pentru români? Foto: Arhivă Cancan

Unii români ar putea beneficia de două zile libere în plus? Vă prezentăm în ce condiții și le vor putea lua. Încă se află în stadiul de proiect de lege în prezent. Ce documente trebuie să prezinte salariații la locul de muncă? Cum trebuie să procedeze, pas cu pas, în această situație.

Românii care își fac analize medicale pentru depistarea cancerului ar putea să beneficieze de două zile libere de la locul de muncă, potrivit unei inițiative care la acest moment se află în dezbatere. Este important de precizat faptul că propunerea este valabilă și pentru persoanele din sectorul privat, dar și pentru cele din sectorul public.

Probabil că vă întrebați cum trebuie să procedați pentru a vă bucura de cele două zile libere. Procedeul este unul destul de simplu. Salariații trebuie să depună o cerere la angajator, iar ulterior să prezinte și un document primit de la medicul de familie. Prin intermediul acestuia se confirmă efectuarea procedurii de screening.

Nu putem să nu precizăm faptul că aceste zile libere nu se vor deduce din concediul din odihnă. Certificatul medical trebuie dus la angajator în termen de 10 zile lucrătoare de la efectuarea procedurii de screening. Cu atât mai mult, angajatorii trebuie să știe că riscă amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei  dacă nu respectă acest drept.

Citește și: Se dau încă 2 zile libere pentru angajați! Când se vor întoarce la muncă după Revelion, de fapt

Proiectul de lege este benefic salariaților

Este esențială prevenirea și depistarea rapidă a afecțiunilor grave, mai ales când vine vorba de cancer. Acest proiect de lege le oferă oamenilor posibilitatea de a afla care este starea lor de sănătate, dar fără a pierde din zilele de concediu.

O altă problemă cu care se confruntă mulți români este burnout-ul, o stare de epuizare care este cauzată de stres. Chiar dacă tot mai mulți angajați trec prin astfel de momente din cauza muncii, la noi în țară nu s-a recunoscut drept o afecțiune profesională. Prin urmare, nu există prevederi în prezent cu privire la acodarea zilelor libere în astfel de situații.

În unele țări europene, precum Spania, Belgia și Franța, există deja legi benefice angajaților. Aceștia nu sunt nevoiți să răspundă la apeluri sau e-mailuri în zilele libere.

Citește și: Zile libere 2025. Câte sărbători legale avem anul viitor și când pică