Două cutremure, înregistrate duminică, în România
La doar câteva ore distanță, în cursul zilei de duminică au avut loc două cutremure, anunță Institutul Naţional De Cercetare – Dezvoltare Pentru Fizica Pământului.
Potrivit sursei citate mai sus, seismele au avut magnitudini de 3 şi, respectiv, 3,3 pe scara Richter s-au produs duminică dimineaţa, primul fiind localizat în judeţul Buzău, iar al doilea în Vrancea.
Primul cutremur s-a produs la ora locală 2:31, la o adâncime de 143 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 68 km est de Braşov, 82 km nord-est de Ploieşti, 111 km sud de Bacău, 123 km vest de Galaţi, 123 km vest de Brăila şi 134 km nord de Bucureşti.
Ce să faci în timpul un cutremur puternic în România
- Păstrați-vă calmul, nu intrați în panică, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile.
- Dacă sunteți afară rămâneți departe de clădiri, feriți-vă de tencuieli, cărămizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, care de obicei se pot prăbuși în stradă.
- Dacă vă aflați înăuntru, nu vă apropiați de ferestre, ci stați înspre centrul clădirii, lângă un perete structural rezistent.
- Protejați-vă sub o grindă solidă, birou, masă, iar copiii sub băncile din clasă sau mese.
- Sprijiniți-vă cu mâinile de podea sau țineți-vă cu mâinile de piciorul unei mese sau de tocul ușii pentru a vă asigura stabilitatea. Vă mai puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, ghemuit pe genunchi și coate, cu fața în jos: cu palmele împreunate vă veți proteja capul (ceafa), iar cu antebrațele pe lateral, fața.
- Închideți sursele de foc cât puteți de repede, dacă a luat foc ceva, interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.
- Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, dar – dacă puteți – deschideți ușa spre exterior, spre a preveni blocarea ei, în vederea eventualei evacuări după terminarea seismului. Evitați aglomerația.
- Nu alergați în stradă sau pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur, feriți-vă de versanții de unde pot cădea roci sau de unde pot avea loc alunecări de teren.
- Dacă sunteți în mașină, opriți-vă cât mai repede într-un loc deschis, evitând clădirile prea apropiate de stradă, dincolo de poduri, pasaje, linii electrice aeriene și stați înăuntru.
- Într-un mijloc de transport în comun, stați pe locul dvs. până se termină mișcarea seismică. Apoi nu va îmbulziți la coborâre.
- În metrou păstrați-va calmul și ascultați recomandările personalului trenului.
- Într-un loc public cu aglomerări de persoane (teatru, stadion, biserică, etc) stați calm, nu alergați către ieșire; îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul.