Președintele-ales al Statelor Unite, Donald Trump, și-a reiterat dorința ca SUA să achiziționeze Groenlanda și Canalul Panama. În opinia sa, ambele teritorii sunt „critice” pentru securitatea națională americană.
Întrebat dacă ar exclude folosirea forței militare sau economice pentru a prelua teritoriul autonom danez sau Canalul Panama, el a declarat că nu poate da asigurări în această privință.
„Dar pot spune asta: avem nevoie de ei pentru securitatea economică”, a spus el în timpul unei conferințe de presă organizate la proprietatea sa din Mar-a-Lago, Florida.
Atât Danemarca, cât și Panama au respins orice sugestie că ar renunța la teritorii, amintește BBC.
CITEȘTE ȘI: DOCUMENTARUL DESPRE MELANIA, SOȚIA LUI DONALD TRUMP, APARE ÎN CURÂND! CE NI SE VA ARĂTA DESPRE PRIMA DOAMNĂ
La doar o zi după aceste declarații, Trump a postat pe rețeaua sa, Truth Social, o imagine în care Statele Unite au încorporat deja teritoriul Canadei. Imaginea a fost postată și de aliatul lui Trump, miliardarul Elon Musk.
Acesta din urmă a avut și o reacție ironică la adresa premierului-demisionar al Canadei, Justin Trudeau, numindu-l pe acesta „guvernator” al țării, arată GÂNDUL.
Replica lui Musk a fost ironică, numindu-l pe fostul premier drept guvernator, o titulatură folosită în sistemul federal din SUA pentru a desemna cea mai înaltă autoritate a statului.
„Fato, nu mai ești guvernatorul Canadei, așa că nu contează ce zici”, a transmis șeful X.
Girl, you’re not the governor of Canada anymore, so doesn’t matter what you say
— Elon Musk (@elonmusk) January 8, 2025
În ultima perioadă, președintele-ales al Statelor Unite, Donald Trump, a insistat tot mai mult asupra ideii ca Groenlanda să devină teritoriu american.
Deși nu este o idee nouă, miliardarul a început să o promoveze tot mai mult, ceea ce a deranjat atât autoritățile locale din Groenlanda, cât și Danemarca, țară de care aparține uriașa insulă din nordul Oceanului Atlantic.
Chiar marți, fiul președintelui-ales, Donald Trump Jr., a vizitat teritoriul danez, cu scopul de a promova ideile tatălui său în ceea ce privește Groenlanda.
Între timp, Comisia Europeană a evitat să comenteze direct, miercuri, afirmațiile președintelui-ales al SUA, Donald Trump, care nu a exclus posibilitatea de a recurge la mijloace de coerciție militară pentru a obține controlul asupra Groenlandei, teritoriu al Danemarcei, dar Bruxellesul a insistat pentru respectarea suveranității țărilor.