Casa Albă a transmis Camerei Reprezentanţilor a Congresului Statelor Unite că se opune accelerării instalării de noi capabilităţi la sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la baza militară americană de la Deveselu din România, arătând că, deocamdată, eficienţa lor nu a fost încă dovedită şi, în plus, nu sunt cunoscute potenţialele consecinţe neintenţionate pe care acestea le-ar putea avea asupra populaţiei din zonă, relatează stiripesurse.ro, citând profit.ro.
Mesajul este inclus în punctul de vedere oficial al Administraţiei Prezidenţiale de la Washington asupra proiectului de lege privind aprobarea bugetului Pentagonului pentru anul fiscal 2018 (octombrie 2017 – septembrie 2018) elaborat de Camera Reprezentanţilor, se arată în analiza realizată de sursa citată.
„Administraţia are obiecţii în privinţa articolului 1686 (din proiectul de buget al Pentagonului elaborat de Camera Reprezentanţilor – n.r.), care cere Secretarului Apărării să asigure desfăşurarea de capabilităţi antiaeriene la site-ul Aegis Ashore din România în interval nu mai mare de un an de la data intrării în vigoare a prezentei legi, iar la site-ul Aegis Ashore din Polonia, în interval nu mai mare de un an de la data la care site-ul respectiv va fi declarat operaţional”, arată sursa citată.
Documentul a fost trimis de Casa Albă Camerei Reprezentanţilor pe 11 iulie. Între timp, pe 14 iulie, Camera a adoptat proiectul de buget al Pentagonului pentru anul fiscal 2018 cu tot cu articolul referitor la scutul antirachetă din România la care preşedintele Donald Trump a avut obiecţii.
„Calendarul accelerat ar impune Departamentului pentru Apărare să desfăşoare un sistem defensiv netestat cu succes, fără cunoaşterea integrală a eficacităţii sale combative sau a consecinţelor neintenţionate ale operării unui sistem de radar şi armament de mare putere într-o zonă populată din Deveselu, România”, se mai afirmă în punctul de vedere transmis de Casa Albă Camerei Reprezentanţilor.
Totuşi, Donald Trump nu a indicat că ar intenţiona să-şi exercite dreptul de veto asupra proiectului de lege, iar în document se arată că Administraţia Prezidenţială este dispusă să colaboreze cu Congresul pentru găsirea de soluţii de compromis.