Doliu în politică. A murit Laszlo Solyom, fostul președinte al Ungariei

Publicat: 08/10/2023 | 18:57
Laszlo Solyom, fostul președinte al Ungariei, a murit la vârsta de 81 de ani/ sursă foto: social media

Este doliu în politica maghiară! Fostul președinte al Ungariei (2005- 2010), Laszlo Solyom, a murit la vârsta de 81 de ani. Secretarul său personal a fost cel care făcut anunțul oficial.

Duminică, 8 octombrie 2023, Laszlo Solyom, fostul președinte al Ungariei, a încetat din viață la vârsta de 81 de ani. Secretarul său personal a precizat că politicianul a murit după o lungă perioadă de suferință, potrivit AFP.com

Laszlo Solyom a fost profesor universitar, avocat și președinte al Ungariei. În 2005, a apărut ca și candidat la președinție, când a fost nominalizat de grupul ecologist Vedegylet. Cu sprijinul partidelor de opoziție Fidesz-Alianța Civică Maghiară și Forumul Democrat Maghiar, Solyom a fost ales la limită președinte al Ungariei de către parlament. În calitate de președinte, Solyom era comandantul suprem al forțelor armate ale Ungariei, dar în rest avea o autoritate limitată. Mandatul său de cinci ani ca președinte a expirat în 2010.

Laszlo Solyom, fostul președinte al Ungariei, s-a implicat în interzicerea pedepsei capitale

Citește și: SECRETELE LUI VIKTOR ORBAN, PRIM-MINISTRUL UNGARIEI. DRUMUL DE LA COPILĂRIA GREA ȘI PÂNĂ LA CONFLICTUL CU UE

Solyom a studiat la Universitatea din Pécs, absolvind în 1965 cu o diplomă în drept și științe politice. A predat la Institutul de Drept Civil din Jena, Germania de Est, în timp ce își obținea doctoratul (1969). Întors în Ungaria, a predat dreptul și a ocupat o serie de funcții legate de drept în anii 1970, inclusiv o bursă la Academia Maghiară de Științe.

Implicarea lui Solyom în politică a început în anii 1980, când a fost consilier juridic al organizației de mediu Duna Kör (Cercul Dunării), un grup care se opunea barajului fluviului Dunărea. De asemenea, a început să lucreze în domeniul drepturilor constituționale și al jurisdicției.

S-a axat pe dreptul la viață privată și a contribuit la introducerea conceptului de protecție a datelor în Ungaria. Solyom a fost membru al mai multor organizații civice care au contribuit la tranziția Ungariei către democrație la sfârșitul anilor 1980, inclusiv Clubul pentru libertatea presei și Forumul avocaților independenți. De asemenea, a fost membru fondator al Forumului Democrat Maghiar, un partid politic conservator.

În 1989, parlamentul maghiar l-a numit pe Solyom la nou înființata Curte Constituțională, iar un an mai târziu a devenit președinte al acesteia. Una dintre cele mai importante hotărâri ale sale în calitate de președinte al curții a fost interzicerea pedepsei capitale.