Valentin Uritescu a încetat din viață la vârsta de 81 de ani, după o lungă perioadă de suferință. Marele actor s-a luptat cu boală cruntă timp de mai mulți ani.
Valentin Uritescu a descoperit că suferă de o boală cruntă încă din tinerețe. La vârsta de 33 de ani actorul a fost diagnosticat cu Sindrom Extrapiramidal, asemănător cu boala Parkinson, iar în ultima perioadă starea sa de sănătate se înrăutăţise.
Deși a reușit să ducă pe picioare cumplita boală, Valentin Uritescu a pierdut lupta. Actorul s-a stins din viață la vârsta de 81 de ani. Starea de sănătate a acestuia se degradase din ce în ce mai mult, iar în ultimele luni de viață, partenera actorului a declarat că, deși lucid, actorul avea momente în care nu putea nici să vorbească:
„E lucid, dar are şi zile în care soţul meu nu poate vorbi. Recunoaşte lumea din jur, dar de multe ori pur şi simplu nu poate vorbi. Alternează zilele bune cu cele proaste, iar chestiunea asta pare constanta ultimilor ani, dar ce mă îngrijorează foarte tare este faptul că nu avem o predicţie asupra stării sale viitoare. Pur şi simplu, nimeni nu poate anticipa care va fi ziua sau zilele acelea bune şi când vor urma cele rele, ca să ne pregătim şi pentru una, şi pentru cealaltă”, declara atunci Valeria Uritescu, soția actorului.
Boala de care suferea marele actor nu i-a afectat activitatea artistică și a continuat să profeseze, însă de aproape 10 ani acesta a deci să se retragă de pe scena teatrului. Valentin Uritescu era căsătorit cu Valeria Uritescu şi au un fiu, actorul şi regizorul Bogdan Uritescu.
Valentin Uritescu s-a născut la 4 iunie 1941, în Vinerea, județul Alba. Îndrăgitul actor va rămâne în istoria teatrului şi cinematografiei prin rolurile diverse pe care le-a interpretat în serialul „Lumini şi umbre”, în lungmetraje precum „Concurs”, „Balanţa”, „Cel mai iubit dintre pământeni” sau pe scenă în „Dimineaţa pierdută” şi „Nunta lui Krecinski”.
Cu o experienţă de peste 50 de ani în teatru şi film, Valentin Uritescu a dat viaţă unor roluri secundare, pe cât de diverse, pe atât de ofertante, precum sergentul Şaptefraţi din serialul TV „Lumini şi umbre”, semnat de Andrei Blaier, personaj continuat în lungmetrajul „Noi, cei din linia întâi”, regizat de Sergiu Nicolaescu, Vasile din „Concurs” (regia Dan Piţa) şi doctorul Marcu în „Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Şerban Marinescu).
De-a lungul carierei, a fost recompensat cu distincţia Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria D – „Arta Spectacolului” (2004), cu premii ale Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolurile din „Noi, cei din linia întâi” şi „Domnişoara Aurica” şi ale Uniunii Cineaştilor din România pentru “Momentul adevărului”, „A unsprezecea poruncă”, „Rămânerea” şi „Şobolanii roşii”.
În 2016, artistul a lansat şi volumul „Bântuit de vieţilor altora”, memorii apărute la Editura Ars Docendi, iar în 2017 a fost premiat cu Gopo pentru întreaga activitate.