Teatrul românesc este în doliu. În cursul zilei de marți, 18 iulie 2023, Uniunea Teatrală din România (UNITER) a anunțat decesul regizorului Nicolae Scarlat. Acesta avea 82 de ani.
Scena teatrului românesc va fi mai săracă începând de azi. Trecerea în neființă a regizorului Nicolae Scarlat a produs multă tristețe colegilor săi de breaslă dar și iubitorilor de teatru.
(VEZI ȘI: Doliu în sportul românesc! Fostul baschetbalist Gabriel Calancea a murit)
Marți, 18 iulie, regizorul Nicolae Scarlat a murit la vârsta de 82 de ani. Tristul anunț a fost făcut de Uniunea Teatrală din România (UNITER) prin intermediul rețelelor de socializare. În mesajul de rămas bun, au fost punctate câteva repere importante din cariera marelui regizor. Acesta a colaborat de-a lungul timpului cu unele dintre cele mai importante teatre din țara noastră.
„A plecat dintre noi regizorul NICOLAE SCARLAT, personalitate marcantă a breslei teatrale românești (26.08.1940 – 18.07.2023).
A colaborat cu numeroase instituții de renume din țară, devenind, astfel, cunoscut pentru devotamentul și profesionalismul său: Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti (unde a și fost director adjunct o perioadă de timp), Teatrul Nottara, Teatrul Mic, Teatrul Bulandra, Teatrul Ţăndărică, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Teatrul „Maria Filotti” Brăila, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi, Teatrul Naţional Cluj-Napoca.
Pentru cei care vor să își ia rămas bun, trupul neînsuflețit va fi depus la capela Bisericii Dichiu (Str. Icoanei nr. 72) miercuri, 19 iulie, ora 12.00. Slujba de înmormântare va avea loc joi, 20 iulie, la ora 12.00, la aceeași biserică, iar înhumarea la Cimitirul Calvin, Aripa Ortodoxă.
Dumnezeu să îl ierte!”, au scris cei de la UNITER pe Facebook.
Lumea artistică din România a primit o nouă lovitură grea în cursul zilei de luni, 19 iulie 2023. Lucian Romașcanu, fostul ministru al Culturii, a anunțat trecerea în neființă a marelui pianist Valentin Gheorghiu.
„Astăzi a plecat într-o lume mai bună, cu discreție, marele pianist Valentin Gheorghiu. Remarcat de genialul Enescu și de Cella Delavrancea, vârf al generației sale, a marcat muzica românească precum puțini alții.
Acum 9 ani, pe când activam într-un club al Rotary Romania Si Moldova, am însoțit o delegație de tineri din străinătate în vizită în România. Printre obiectivele vizitate și-au dorit să fie și Ateneul Român. Intrând, cu respectul cuvenit casei Filarmonica „George Enescu”, am avut uriașa surpriză să-l găsim repetând, împreună cu distinsa sa soție, chiar pe marele Valentin Gheorghiu.
A fost un prilej minunat de a asculta o legendă dar și de a asista la bucuria cu care și-a împărtășit gândurile tinerei generații. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!”, a scris Lucian Romașcanu pe Facebook.