Doliu în lumea muzicii. A murit Ruxandra Arzoiu, la numai 59 de ani

Publicat: 29/03/2021 | 16:13

Este doliu în lumea muzicii românești, după ce Ruxandra Arzoiu a murit la numai 59 de ani. Vestea tristă a fost dată chiar de către Laurențiu Ganea. 

Laurențiu Ganea a anunțat, cu durere în suflet, că artista Ruxandra Arzoiu a încetat din viață la vârsta de numai 59 de ani.

Prin intermediul unui mesaj trist postat pe rețelele de socializare, compozitorul a vorbit despre modul în care era artista și despre omul de valoare pe care l-a pierdut lumea muzicii românești.

„La sfârșit de martie, în zi de Bunavestire, muzicologul Ruxandra Arzoiu ne-a părăsit la doar 59 de ani. A plecat dintre noi cu discreția care a caracterizat-o întotdeauna. 

A fost o colegă de mare valoare, membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și realizator de emisiuni în cadrul Radio România Muzical. Valoarea cărților scrise, a articolelor publicate, participările la simpozioane de specialitate, cercetările efectuate – mai cu seamă în creația contemporană – au fost recunoscute prin numeroasele premii ce i-au fost acordate în țară și străinătate. Competența și creativitatea sa au făcut să-i fie decernate Premiul Criticilor Muzicali și Premiul Radio România Cultural.  

Ruxandra Arzoiu a absolvit a secția de muzicologie a Universității Naționale de Muzică în anul 1984 la clasa profesorului Viorel Cosma. 

Colegii ei au apreciat-o pentru calitățile de specialist, pentru dăruirea cu care realiza proiectele sale și pentru prietenie, zâmbetul cu care te întâmpina și pentru distincția sa.

Dumnezeu să o odihnească în pace!”, a transmis compozitorul Laurențiu Ganea.

Cine a fost Ruxandra Arzoiu

Ruxandra Arzoiu a fost un celebru muzicolog. Aceasta a absolvit secția de Muzicologie din cadrul Universității Naționale de Muzică din București în 1984, sub îndrumarea profesorului Viorel Cosma, iar din 1990 a devenit membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Dintre volumele semnate de Ruxandra Arzoiu amintim „Mihail Andricu. Schiță monografică” (1999), „Opera de cameră românească” (2002), „În universul simfoniilor lui Gustav Mahler: dialoguri cu compozitorul Aurel Stroe” (2003), „Viorel Cosma. Schiță monografică” (2005) și „Paradigme culturale în muzica lui Aurel Stroe”, volum ce îi aduce premiul UCMR în 2007.