Este doliu în Botoșani, după ce una dintre cele mai cunoscute femei de afaceri s-a stins din viață, fiind infectată cu noul coronavirus. Este vorba despre Ștefania Șfabu, cofondatoare a companiei Viofanny.
Potrivit informațiilor oferite de botosaneanul.ro, s-a stins din viață Ștefania Șfabu, una dintre cele mai cunoscute femei de afaceri din Botoșani. Femeia era infectată cu noul coronavirus și a fost testată pozitiv la mijlocul lunii noiembrie.
Ștefania Șfabu, cofondatoare a companiei Viofanny, a fost internată în spital, din cauza coronavirusului, însă din păcate medicii nu au mai putut să facă nimic pentru a o salva. Femeia de 56 de ani s-a stins din viață sâmbătă, în ciuda tuturor eforturilor depuse de medici. Vestea tristă a fost dată de către familia Ștefaniei Șfabu.
”Anunțăm cu tristețe în suflet trecerea în neființă a Stefaniei Șfabu, a celei care a fost cofondatoare, soție, și mai presus de toate mamă a patru copii, a celei care cu drag obișnuia să spună că a privit mereu afacerea ca pe copilul ei… Adio, mamă, te vom purta mereu în suflet!”.
Înmormântarea femeii de afaceri a avut loc luni, 30 noiembrie, într-un cadru restrâns.
Managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală, Beatrice Mahler, le recomandă pacienților infectați cu noul coronavirus care se tratează la domiciliu să își monitorizeze atent temperatura și frecvența respiratorie. De asemenea, medicul a atras atenția asupra antibioticelor, care pot dăuna pe termen lung.
„Este foarte important pentru cei care stau acasă, dacă își pot permite să își cumpere un pulsoximetru, să o facă. Dacă nu, să își monitorizeze atent frecvența respiratorie. Monitorizarea temperaturii și a saturației oxigenului sunt extrem de importante dacă vorbim despre infecția cu SARS-CoV-2. Pe de altă parte, legătura permanentă cu medicul de familie este obligatorie și apariția unei saturații scăzute (a oxigenului din sânge, n.r.), sub 93%, trebuie să îi determine să sune la 112 sau să sune medicul de familie.
Atenție foarte mare la consumul de antibiotice! În această perioadă observăm foarte mulți pacienți care ajung la camerele de gardă și care își administrează antibiotic. Atrag atenția asupra faptului că virusul nu răspunde la antibiotic. Azitromicina care se administrează în spital în unele cazuri nu are rolul de a distruge virusul, ci are un mecanism antiinflamator, de reducere a inflamației pe care o produce virusul. Nu se administrează pe post de antibiotic.
Antibioticul se administrează în formele moderate sau acolo unde se constată o suprainfecție, care trebuie evaluată obligatoriu și cu analize de laborator. Pacientul este bine în aceste momente să ajungă într-un spital să aibă evaluare completă imagistică și biochimică – adică analize de sânge și de floră care evidențieze că într-adevăr antibioticul aduce un real beneficiu pacientului”, a explicat medicul Beatrice Mahler.