Flavia Bălescu-Coposu, sora cea mare a omului politic Corneliu Coposu, s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani. Anunțul trist a fost făcut în cursul zilei de miercuri.
Sora cea mare a lui Corneliu Coposu, Flavia Bălescu-Coposu, a murit la vârsta de 96 de ani. Anunțul a fost făcut în cursul acestei zile, printr-un comunicat pe site-ul corneliu-coposu.ro: „Familia împreună cu Fundația Corneliu Coposu anunță cu profundă durere că astăzi, de ziua nașterii Maicii Domnului, a urcat la Cer sora cea mare a Seniorului Corneliu Coposu, doamna Flavia Bălescu-Coposu”.
Aceasta s-a născut la Bobota, în data de 6 decembrie 1924. Flavia Bălescu-Coposu era a treia fiică a familiei părintelui protopop Valentin Coposu, numele de botez primit fiind Flavia Lucia Terezia.
„Greu de suportat la moartea unei fiinţe ca Doamna Flavia Bălescu Coposu nu este acceptarea dispariţiei, la adânci bătrâneţi şi după o viaţă împlinită, ci faptul că, în mod evident, locul ei în lumea pe care o părăseşte nu va putea fi ocupat de o fiinţă asemănătoare. Şi asta nu numai pentru că sora lui Corneliu Coposu era o fiinţă ale cărei calităţi morale şi intelectuale erau deosebite, ci pentru că, pur şi simplu, azi nu se mai nasc şi nu mai sunt plămădite prin educaţie, suflete cu atâta dragoste de oameni şi dragoste de ţară, cu atâta bunătate şi devotament, cu atâta gingăşie şi înţelepciune. Dumnezeu să îi răsplătească toate dragostea şi toată înţelegerea pe care le-a dăruit celorlalţi, toată credinţa pe care n-a obosit să o mărturisească”, au scris Ana Blandiana şi colegii de la Fundaţia Academia Civică şi Memorialul Sighet în memoriam Flavia Bălescu Coposu, conform memorialsighet.ro.
Corneliu Coposu (1914-1995) a fost deținut politic și liderul opoziției din România postcomunistă. Absolvent de drept şi ziarist, om de încredere al liderului naţional-ţărănist Iuliu Maniu, Coposu a fost membru al Partidului Naţional Ţărănesc până la interzicerea acestuia în 1947, iar ulterior a fost deţinut politic în condiţii foarte aspre timp de 17 ani, în faza stalinistă a regimului comunist din România.
După Revoluţia din 1989 a reîntemeiat oficial PNŢ sub numele de Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat şi a fost preşedinte al PNŢCD-ului între 1990 şi 1995. În această calitate, el a fondat Convenţia Democrată Română, al cărei prim preşedinte a fost. Corneliu Coposu a fost ales senator în Parlamentul României în 1992. Este înmormântat în Cimitirul Bellu Catolic şi mai multe locuri publice îi poartă numele, potrivit hotnews.ro.
Sursă foto: Arhivă CANCAN