Cu 22 de ani în urmă, la Jocurile Olimpice de la Atlanta, canotoarea Doina Spircu, alături de celelalte colege din barcă, reușea să aducă României o medalie de aur. Succesul obținut la cea mai îndrăgită competiție din lume i-a adus popularitate și titlul de cetățean de onoare al unui oraș. Cu toate acestea, sportiva a renunțat la celebritate și a devenit polițist. Astăzi, Doina Spircu este unul dintre comisarii Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă povestea ei incredibilă. (VEZI ȘI: POVESTEA ”SHAOLINULUI” DIN FETEŞTI CARE BATE CUIE CU CAPUL)
Drumul spre succes al Doinei Spircu începe în anul 1985, când era elevă la Slobozia. Atunci a fost selectată de reprezentanții Clubului Sportiv Școlar din Constanța, plecați să caute tinere speranțe, să facă parte din echipa de elită a canotajului românesc.
Privind peste umăr la momentul de debut al carierei sale, recunoaște că știa prea puține despre ce înseamnă un sport precum canotajul. „Nu știam nimic despre canotaj. Reprezentanții Clubului Sportiv Școlar din Constanța ne-au explicat în mare cam ce presupune acest sport, mi s-a părut interesant și am acceptat să fac parte din lotul pe care ei doreau să-l înființeze. Am stat trei săptămâni plecată. Am dat mai multe probe, la finalul cărora mi s-a comunicat că am fost acceptată. M-am simțit impresionată de această performanță”, își amintește sportiva de aur a Poliției din Ialomița. (NU RATA, AICI: Cum și-a transformat un polițist casa în muzeu)
La doar câțiva ani de la debutul în sport, Doina Spircu reușește să aibă parte și de victorii. Își amintește cu nostalgie de prima medalie de aur pe care a obținut-o. S-a întâmplat în urmă cu aproape 30 de ani, la Campionatul Mondial de canotaj, desfășurat la Milano, în cadrul probei 4+1. Fosta canotoare recunoaște că această medalie a fost cartea sa de vizită. Momentul Milano a fost cel care i-a adus recunoașterea națională și internațională.
„Ceea ce s-a întâmplat la Milano a fost cu adevărat momentul în care mi-am dat seama că acest sport este pentru mine și că mi se potrivește. Am primit atunci foarte multe aprecieri din partea tuturor. Și să știți că atitudinea antrenorilor clubului din care făceam parte s-a schimbat mult în bine. Am dat dovadă că sunt valoroasă, că pot și că merit să fiu susținută”, spune Doina Spircu. În 1992 a obținut cea de-a doua medalie de aur din palmares, în cadrul Campionatelor Mondiale, desfășurate în Scoția. De la Constanța, Doina s-a transferat, în 1993, la CS Dinamo.(CITEȘTE ȘI: SE ÎNTÂMPLĂ ÎNTR-UN LABORATOR DIN SLATINA. MATERNITATEA DE ROBOŢI)
Ambarcațiunea cu ajutorul căreia sportivii practicanți de canotaj reușesc să obțină recunoștință și valoare este denumită „barca de aur”. Într-o astfel de barcă a urcat și Doina Spircu. S-a întâmplat în anul 1996, în timpul Jocurilor Olimpice de vară, desfășurate în Statele Unite, la Atlanta. Doina Spircu a participat alături de colegele sale la proba 8+1, reușind să obțină aurul olimpic. Împreună cu ea s-a aflat și binecunoscuta Elisabeta Lipă.
Drumul spre succesul de la Jocurile Olimpice a fost însă presărat cu multe încercări. Antrenamentele au început cu trei ani înainte de debutul Jocurilor Olimpice. S-au încheiat chiar înainte de startul probei care i-a adus succesul. Fosta canotoare își amintește și acum de antrenamentele spartane la care a participat. Datorită lor a reușit să devină medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Atlanta. „Mai mult decât competiția în sine, au contat antrenamentele. Făceam antrenamente pe culoarele de pe lacul Snagov. Lucram mai bine de șase ore pe zi, cu o lună repaus între antrenamente. A fost destul de dificil, dar rezultatul a fost unul care ne-a lăsat fără cuvinte”, își amintește Doina Spircu pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.
Chiar dacă au trecut mai bine de două decenii, Doina Spircu își amintește în detaliu atmosfera din timpul competiției. Canotoarele românce au ajuns în finala probei 8+1 alături de cele mai bune echipe din lume, precum cele ale Americii, Belarusului sau Canadei. Susținute de cârmaciul bărcii și încurajându-se unele pe altele, Doina Spircu și colegele sale au reușit să parcurgă în doar șase minute cei doi kilometri ai culoarului pe care trebuiau să-l traverseze. „Haideți fetelor, sigur vom câștiga! Haideți mai repede! Uitați, sunt cu mult în urma noastră! Așa ne încurajam ca să putem câștiga. Și, da, am reușit!” spune mândră fosta sportivă. (VEZI ȘI: POVESTEA SINGURULUI MAESTRU DE SAUNĂ DIN ROMÂNIA)
Succesul de la Atlanta a încurajat-o pe Doina Spircu să participe și la Jocurile Olimpice de la Sidney, Australia, însă, de această dată, n-a mai avut parte de succes. Imediat după întoarcerea de la această competiție, Doina Spircu a decis că este momentul să se retragă din viața sportivă și să meargă pe alt drum. Așa a devenit comisar de poliție în cadrul departamentului Rersurse Umane al IPJ Ialomița.