Chirurgul MIRCEA BEURAN, totul despre simptomele tăcute ale CANCERULUI
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Trending » Răsturnare de situaţie. Vladimir Putin apelează la armament nuclear tactic pentru a „distruge” Ucraina

Răsturnare de situaţie. Vladimir Putin apelează la armament nuclear tactic pentru a „distruge” Ucraina

De: Eliza Popescu 21/04/2022 | 09:00

Vladimir Putin ar putea utiliza armament nuclear tactic pentru a lovi mai dur Ucraina. Deşi aceste bombe nucleare miniaturizate au o putere relativ mică, sub o kilotonă de TNT, acestea au efecte care nu sunt de ignorat. Statele Unite ale Americii are în prezent 230 de bombe nucleare tactice. Rusia, în schimb, are în silozuri până la 2.000 de astfel de ogive.

James Acton, expert în domeniul nuclear la Carnegie Endowment for Internațional Pace din Washington DC spune: „Sunt în mod legitim îngrijorat că, în această circumstanță, Putin ar putea folosi o armă nucleară, cel mai probabil pe un teren din Ucraina, pentru a îngrozi pe toată lumea și pentru a-și găsi drumul. Nu suntem încă în acel moment”.

O armă nucleară tactică este un dispozitiv nuclear conceput pentru a fi folosit pe câmpul de luptă în diferite situații de război. Termenul diferă de arma nucleară strategică, care are în schimb o funcție de descurajare.

Armele nucleare tactice constau în general din dispozitive nucleare cu putere distructivă redusă. Concepute pentru a fi utilizate direct pe câmpul de luptă, funcția lor este de a dezactiva sau reduce capacitatea agresivă a armatei inamice sau de a opri înaintarea acesteia pe câmpul de luptă. Acest lucru a condus la dezvoltarea de dispozitive de dimensiuni mici, ușor transportabile și utilizabile fără utilizarea aeronavelor, dar direct de către trupele de pe câmpul de operațiuni. În general, au o putere explozivă mai mică,  spre deosebire de armele nucleare strategice, care sunt concepute în principal pentru a fi direcționate către interiorul teritoriului inamic, departe de linia de front,  împotriva bazelor militare, orașelor, orașelor, industriilor de armament și a altor zone întărite sau mai mari ținte pentru a deteriora capacitatea inamicului de a face război.

Armele nucleare tactice includ bombe gravitaționale, rachete cu rază scurtă de acțiune, obuze de artilerie, mine terestre, încărcături de adâncime și torpile care sunt echipate cu focoase nucleare. De asemenea, în această categorie se numără rachetele sol-aer cu încărcătură nucleară.

Bomba gravitațională sau neghidată este o bombă convențională aruncată de o aeronavă care nu conține un sistem de ghidare și astfel urmează o traiectorie balistică. Așa a fost în cazul bombelor aruncate de pe avioane până în a doua jumătate a celui de-al doilea război mondial și marea majoritate până la sfârșitul anilor 1980. Bombele neghidate folosesc de obicei o siguranță de contact pentru detonarea la impact. O alternativă este o rachetă cu altimetru, pentru a declanșa o explozie aeriană la altitudinea dorită.

Un tip special de bombă neghidată este o bombă frânată, care utilizează un proces mecanic pentru a crea o frână aerodinamică, cum ar fi o parașută sau un balut. Se desfășoară după eliberarea bombei, încetinind căderea și reducând distanța parcursă. Cu toate acestea, bombele sunt mai puțin precise decât bombele convenționale cu cădere liberă.

O rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune depășește 1.000 de kilometri distanță. În general, sunt capabile să transporte focoase nucleare. În eventualele conflicte regionale, aceste rachete ar fi utilizate datorită distanțelor scurte dintre unele țări și a costului relativ scăzut, dar și a ușurinței de implementare.

Un obuz este un proiectil, în general de formă cilindrică și ogivală, care conține o încărcătură de exploziv sau substanțe incendiare sau toxice și care este aruncat spre obiectiv cu ajutorul unui obuzier sau tun. În general sunt proiectile de calibru mare și sunt trase de artilerie, vehicule de luptă sau nave de luptă. Artileria este arma destinată pentru sprijinul cu foc al operațiilor forțelor luptătoare, constituind mijlocul principal de lovire cu foc a obiectivelor terestre și de la suprafața apei.

Minele terestre sau muniția de demolare atomică medie sau MADM a fost o armă nucleară tactică dezvoltată de Statele Unite în timpul Războiului Rece. Era o muniție de demolare atomică, un dispozitiv de inginerie de luptă pentru demolarea structurilor și pentru modelarea câmpului de luptă. Dispozitivul conținea focos W45, cu un randament estimat de 0,5 până la 15 kilotone. Fiecare MADM cântărea 177 kg în containerul său de transport. Au fost dislocate între 1962 și 1986.

Bomba nucleară de adâncime este echivalentul nuclear al încărcării convenționale de adâncime și poate fi folosită în războiul antisubmarin. Marina Regală Britanică, Marina militară sovietică și Marina Statelor Unite ale Americii au avut bombe nucleare de adâncime în arsenalele lor la un moment dat. Datorită utilizării unui focos nuclear cu o putere explozivă mult mai mare decât cea a încărcăturii convenționale de adâncime, acest tip de bombă crește considerabil probabilitatea distrugerii submarinului atacat.

Torpila nucleară a fost creată pentru a produce o explozie mare. Analizele ulterioare, însă au sugerat că torpilele mai mici, mai precise și mai rapide au fost mai eficiente.

O rachetă sol-aer cu armă nucleară este un tip de rachetă special realizată pentru a fi lansată de pe pământ împotriva țintelor aeriene cu focos nuclear. În armatele moderne rachetele au înlocuit alte forme de apărare anti-aeriană cum ar fi tunurile antiaeriene folosite în al II-lea război mondial.

La detonare, arma nucleară tactică poate distruge totul pe o rază de aproximativ doi kilometri, clădirile le transformă în praf, iar 98% dintre oamenii aflaţi în această rază sunt spulberaţi. Suflul deflagraţiei se simte pe o rază cuprinsă între doi şi 11 kilometri, iar cantitatea de căldură degajată în urma detonării este atât de mare încât pielea poate arde instant. Pe această rază, largă, undeva la 50% din populaţie va muri. Cine este afară va suferi efectele exploziei, cine se află în adăposturi s-ar putea să fie ucis din cauza dărâmăturilor. Experţii militari susţin că detonarea unei astfel de arme într-un oraş cu patru milioane de locuitori va face cel puţin 120.000 de victime.

Armele nucleare tactice nu au mai făcut parte din gândirea strategică de la sfârșitul Războiului Rece, în 1991. În timpul Războiului Rece, acestea au fost integrate în fiecare nivel de planificare militară atât de NATO, cât și de echivalentul său comunist, Pactul de la Varșovia. Numai armata cehoslovacă avea în plan să folosească 131 de arme nucleare împotriva țintelor NATO ca parte a atacului său inițial. Alți membri ai Pactului de la Varșovia și ai NATO aveau propriile planuri de utilizare nucleară. Orice astfel de schimb ar fi făcut ca o mare parte din Europa Centrală să devină imediat nelocuibilă, îngrijorarea fiind că utilizarea nucleară tactică ar fi escaladat foarte repede la utilizarea nucleară strategică.

Documentarea a fost realizată de Gândul.ro.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București Activează în presa online de mai bine de 5 ani Din anul 2019 face parte din grupul de presă Gândul Media Network
Parteneri
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Honorius Prigoană, copia fidelă a tatălui său. Cum o descria pe Adriana Bahmuțeanu: „Nu era necesar să avem o relație strânsă”
Honorius Prigoană, copia fidelă a tatălui său. Cum o descria pe Adriana Bahmuțeanu: „Nu era...
S-a aflat unde au fost duși copiii Adrianei Bahmuțeanu, după ce au fost scoși din casa lui Silviu Prigoană de Protecția Copilului! Detalii explozive: „Eu mă aflam la ușa lui când a venit poliția. Are toate șansele să îi recupereze” | EXCLUSIV
S-a aflat unde au fost duși copiii Adrianei Bahmuțeanu, după ce au fost scoși din...
O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori
O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de cod Oreșnik. „Nu există modalități de contracarare”
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Ciolacu a făcut o criză de furie când a fost întrebat din nou despre zborul cu avionul Nordis
Ciolacu a făcut o criză de furie când a fost întrebat din nou despre zborul...
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Fiii Adrianei Bahmuțeanu și ai lui Silviu Prigoană au fost scoși din casa tatălui lor! Unde au fost duși Maximus și Eduard
Fiii Adrianei Bahmuțeanu și ai lui Silviu Prigoană au fost scoși din casa tatălui lor!...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu animalul de companie. “Cât de distrusă era Petra, care o iubește enorm.”
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Microsoft bombardează utilizatorii Windows 10 cu reclame pentru versiunea 11
Microsoft bombardează utilizatorii Windows 10 cu reclame pentru versiunea 11
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Bianca Drăgușanu a răbufnit după scandalul cu Gabi Bădălău. Contrazice poliția și spune în premieră un detaliu dureros:
Bianca Drăgușanu a răbufnit după scandalul cu Gabi Bădălău. Contrazice poliția și spune în premieră...
Țara surprinzătoare care a intrat pe lista agențiilor de turism din România. Un sejur de 7 zile, all-inclusive, costă 1000 de euro, e un paradis exotic recomandat celor care vor să facă plajă
Țara surprinzătoare care a intrat pe lista agențiilor de turism din România. Un sejur de...
Acestea sunt zodiile care vor avea un decembrie ca în povești, de la început și până la sfârșit. Trei zodii devin favoritele astrelor
Acestea sunt zodiile care vor avea un decembrie ca în povești, de la început și...
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Adriana Bahmuțeanu, luată la mișto de Honorius Prigoană. Niciodată nu a plăcut-o. ''Avem o relație de bună ziua și la revedere senzațională''
Adriana Bahmuțeanu, luată la mișto de Honorius Prigoană. Niciodată nu a plăcut-o. ''Avem o relație...
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți vor să plece
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de lei
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
VIDEO  Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale:
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
Conacul istoric din România care a ajuns în paragină. Nume mari ale țării au stat aici, dar nepăsarea a făcut ca locul să ajungă o ruină. Mulți trec pe lângă el și habar nu au ce este
Conacul istoric din România care a ajuns în paragină. Nume mari ale țării au stat...
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a îmbogățit peste noapte
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a îmbogățit peste noapte
Ceartă de proporții între Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău. A intervenit poliția, după ce s-ar fi ajuns la violență și vătămări corporale
Ceartă de proporții între Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău. A intervenit poliția, după ce s-ar...
×