Doctorul Mencinicopschi nu a fost intotdeauna adeptul mancarurilor sanatoase! In studentie se hranea cu „bombe” calorice!

De: Cancan
Publicat: 04/05/2013 | 15:43
Directorul Institutului de Cercetari Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi vorbeste despre ce mancaruri nesanatoase a mancat

In tinerete, doctorul Mencinicopschi gatea des. El povesteste ca la un moment dat a invatat sa prepare mancaruri orientale, iar in loc de fructe de mare folosea raci si scoici autohtone. “Eu din tinerete am invatat sa gatesc, pentru ca mi-a placut. Eu m-am specializat si chiar imi plac mancarurile orientale, asiatice. Chiar din tinerete. Atunci nu se gaseau fructele de mare, dar gaseam raci si chiar imi placeau scoicile autohtone. Azi se gasesc fructe de mare si chiar sunt sanatoase. Toate trebuie incluse insa intr-o dieta diversificata, echilibrata”, ne-a explicat doctorul Gheorghe Mencinicopschi.
De altfel, el ne-a marturisit  ca a avut o perioada in care manca preparate nesanatoase, pe care si le facea singur. In special omleta cu cartofi!

Gheorghe Mencinicopschi spune ce gatea in facultate

“Eram student si trebuia sa invat serios, nu puteai sa lipsesti de la laboratoare.  Atunci se intampla sa mananc omleta cu cartofi, era delicioasa, sa stiti. Dar chiar am simtit atunci, intr-o scurta perioada de timp, ca am inceput sa iau proportii si am renuntat. Mi-am dat seama ca acela a fost primul semnal de alarma, ca anumite asocieri de alimente nu sunt sanatoase. Cum faceam omleta? Intai pre-prajeam putin cartofii, nu exista alta grasime pe vremea aia decat uleiul de floarea soarelui. Iar acesta nu se preteaza la prajitul cartofilor sub nicio forma, din multe motive. In primul rand ca la temperatura de prajire, care minimum trebuie sa fie 180 de grade, el incepe sa se degradeze in substante destul de periculoase.  Pe de alta parte, se impregneaza cu cantitati enorme de ulei. Daca 100 de grame de cartofi copti au 80 de kilocalorii, aceeasi suta de cartofi prajiti poate sa treaca de 3-400 chiar 500 de kilocalorii! Dupa aceea spargeam ouale, care imediat se coagulau. Era o mancare delicioasa, dar nu sanatoasa”, ne-a povestit zambind doctorul.

Familia Mencinicopschi nu mai prajeste cartofi de 30 de ani!

La familia Mencinicopschi niciodata nu miroase a cartofi prajiti, sau alte preparate nesanatoase. Nu si-a obligat familia sa mance asa, dar ei au ales singuri sa urmeaze „calea cea dreapta” in ceea ce priveste alimentatia. “Nu mai exista de cel putin 30 de ani cartofi prajiti in familia noastra, nici sotia si nici fata mea nu mananca astfel de mancaruri. Dar nu pentru ca le-as interzice eu. Sotia este specializata in mancaruri romanesti traditionale si ii place sa le gateasca. In cartea in care am scos-o, Revolutie in bucatarie, sunt comentate cateva sute de retete traditionale romanesti, cum le putem face sa ramana gustoase si romanesti, dar modificand anumite componenete si asocieri ca sa nu mai fie grase.

Directorul Institutului de Cercetari Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi vorbeste despre ce mancaruri nesanatoase a mancat

Sotia mea este expert in ciorbele romanesti, care mie la inceput nu mi-au placut, dar in timp am inceput sa le apreciez. Dar acrite cu bors de fermentatie si preparate in asa fel incat legumele sa ramana semi-crocante, nu chiar distruse termic complet”, ne-a mai povestit directorul Institului de Cercetari Alimentare. De Paste, familia Mencinicopschi va degusta insa preparate culinare din alta zona a tarii, intrucat vor pleca intr-o vizita la niste prieteni la Baia Mare. Inainte de a pleca, doctorul le-a urat cititirilor Cancan.ro „Sarbatori fericite!”

Alex Saulea
 

This browser does not support the video element.