DNA cere aviz pentru urmarirea penala a lui Gabriel Oprea. Afla ce reactie a avut fostul ministru de Interne

De: Cancan
Publicat: 25/01/2016 | 13:38

UPDATE 13.30

Gabriel Oprea spune ca este nevinovat dupa ce DNA a anuntat ca solicita incuviintarea urmaririi penale a fostului ministru de Interne:

Am respectat legile Romaniei in toata activitatea mea si le respect în continuare. Ma consider nevinovat, iar acest lucru se va confirma mai devreme sau mai tarziu. Consider ca este obligatia profesională a procurorilor de a verifica orice suspiciuni legate de posibile incalcari ale legii. Beneficiez de prezumtia de nevinovatie. Chiar daca astazi eu sunt cel vizat de demersurile DNA, voi sprijini in continuare institutiile statului roman. Stiu ca viata politica presupune riscuri dintre cele mai variate, inclusiv de a deveni o victima colaterala in luptele pentru putere, purtate de unii sau de altii.  Nu regret deciziile politice si nu imi voi schimba principiile niciodata„, a declarat fostul ministru

Oprea este acuzat de procurori ca a folosit „resursele umane si materiale ale MAI pentru a asigura, in mod nelegal, insotirea deplasarilor efectuate de ministru cu echipaje ale politiei rutiere”. Oprea este acuzat ca a incheiat un protocol in baza caruia procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a beneficiat „in mod nelegal, de insotirea deplasarilor efectuate cu echipaje ale politiei rutiere”.

DNA a anuntat, luni, ca a transmis procurorului general al Parchetului Inaltei Curti referatul cauzei, „in vederea sesizarii Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de OPREA GABRIEL, senator in Parlamentul Romaniei, fost viceprim-ministru pentru Securitate Nationala si ministru al Afacerilor Interne, in legatura cu savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul in perioada in care a detinut functia ministeriala.


Solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie referitoare la efectuarea urmaririi penale fata de Oprea Gabriel, senator, la data faptelor detinand si o functie ministeriala, are in vedere imprejurarea ca, in acest moment, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

Abuz in serviciu

1. Infractiunea de abuz in serviciu constand in folosirea resurselor umane si materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, in mod nelegal, insotirea deplasarilor efectuate de ministru cu echipaje ale politiei rutiere. In cazul ministrilor, actul normativ prevede ca acestia pot beneficia de insotire cu echipaje ale politiei rutiere doar in situatii deosebite, care impun deplasarea in regim de urgenta (conditii care trebuie indeplinite simultan).
Din probele administrate in cauza a rezultat ca ministrul Oprea Gabriel a fost insotit în cvasitotalitatea deplasarilor, intr-un regim rezervat de lege exclusiv presedintelui Romaniei, presedintilor celor două camere ale Parlamentului si prim-ministrului.


Aceste misiuni includeau deplasarile zilnice la sediul Ministerului si cele saptamanale la sedintele de Guvern, imprejurari care nu pot fi calificate ca situatii deosebite in sensul avut in vedere de legiuitor. Totodata, politia rutiera insotea deplasarile la destinatii cu vadit caracter privat (vizite particulare, sediile unor partide politice, restaurante, revenirea zilnica la locuinta personală), inclusiv in afara programului de lucru si in zilele nelucratoare, situatii in care nu poate fi justificata in mod obiectiv o urgenta.
In cadrul compartimentului special care asigura insotirea coloanelor oficiale au fost desemnati lucratori care aveau ca atributii exclusive insotirea ministrului, intr-o structura permanenta care presupunea asigurarea concomitenta a 3 politisti pentru fiecare post (doua schimburi si o rezerva). Lucratorii erau permanent la dispozitia ministrului, asteptandu-l dupa fiecare deplasare in imediata apropiere a destinatiei.

Deturnarea resurselor politiei rutiere

Gabriel Oprea nu avea dreptul sa beneficieze de coloana oficiala

In perioada 2 ianuarie – 21 octombrie 2015, s-au realizat 1607 misiuni de insotire a deplasarilor efectuate de ministrul de interne pe raza municipiului Bucuresti. Numarul total al acestor misiuni este de aproximativ 3 ori mai mare decat cele realizate in aceeasi perioada pentru insotirea presedintelui Romaniei si de aproximativ doua ori mai mare decat cel corespunzator prim-ministrului. Prin aceste fapte a fost produsa o vatamare a intereselor legitime ale Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucureşti.


Deturnarea resurselor politiei rutiere care ar fi trebuit sa contribuie la fluidizarea circulatiei in municipiul Bucuresti si folosirea acestora pentru a facilita deplasarea unui demnitar neindreptatit legal la acest beneficiu, cu efectul ingreunarii deplasarii celorlalti participanti la trafic, a pus institutia in imposibilitatea de a-si indeplini una din functiile esentiale (supravegherea si controlul circulatiei pe drumurile publice).


Fiecare deplasare presupune redirectionarea unui numar semnificativ de agenti de politie de la posturile unde isi desfasoara in mod obisnuit activitatea catre traseele pe care se deplaseaza demnitarul (de spre exemplu, pentru deplasarea Ministrului Afacerilor Interne din seara de 20.10.2015, dispozitivul a fost format din 27 de politisti aflati in intersectiile de pe traseu).
Utilizarea nelegala a autovehiculelor a produs si un prejudiciu material Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, constand in contravaloarea combustibilului utilizat pe parcursul misiunilor de insotire si a uzurii corespunzatoare.


Totodata, a mai rezultat si ca au existat situatii in care ministrului i s-a propus ca anumite deplasari private sa se realizeze fara insotirea politiei rutiere, insa acesta a solicitat in mod expres prezenta echipajelor.

Folos necuvenit

Tiberiu Nitu, procurorul general al Romaniei

2. Infracţiunea de abuz in serviciu constand in încheierea unui protocol in baza caruia procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a beneficiat, in mod nelegal, de insotirea deplasarilor efectuate cu echipaje ale politiei rutiere.


In conditiile in care procurorul general nu era indreptatit sa beneficieze de insotire cu echipaje ale politiei rutiere potrivit prevederilor H.G. nr. 1.391/2006, fapta ministrului a produs o vatamare a intereselor legitime si un prejudiciu material Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, precum si un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie”
, arata DNA.

Mort la datorie

Bogdan Gigina

Politistul Bogdan Gigina a mutit anul trecut, in timp ce asigura fluidizarea traficului pentru coloana oficiala a lui Gabriel Oprea, la acea vreme ministrul Afacerilor Interne. El a cazut cu motocicleta intr-o groapa, iar medicii nu au mai putut sa-i salveze viata.

Politistul se afla in exercitarea atributiunilor de serviciu specifice politiei rutiere, conform reglementarilor legale in domeniu, fiind angrenat in dispozitivul mobil si fix de fluidizare a traficului rutier in municipiul Bucuresti, asigurand deplasarea in siguranta, a unei coloane oficiale, precum si a celorlalţi participanti la trafic. Imediat dupa producerea accidentului, coloana oficiala s-a oprit la fata locului si au fost dispuse masuri pentru mobilizarea echipajelor medicale in vederea acordarii primului-ajutor, politistul fiind transportat la Spitalul Universitar”, se arata intr-un comunicat al Politiei Capitalei.

Bogdan Galca