Divele folclorului românesc, dezmăț total la tăierea porcului. S-a cântat și s-a dansat!
Sunt iubite de o țară întreagă iar melodiile lor nu lipsesc de la nicio petrecere românească. Niculina Stoican, Irina Zoican și Emilia Dorobanțu au coborât pentru o zi de pe scenă și au trecut la coada porcului din care au făcut cârnați, sarmale și caltaboș. Rețeta e una simplă: totul se prepară cu multă voioșie.
La Isverna, în județul Mehedinți, oamenii, tradițiile și natura fac din acest loc un colț de rai. Pe aceste plaiuri s-au născut și au trăit celebrele artiste cu sânge de oltence: Niculina Stoican și Irina Zoican. Li s-a alăturat de câțiva ani Emilia Dorobanțu. Gazda noastră, Marian Balaci, arbitru de fotbal și antrenor într-ale petrecerilor, ne-a arătat ce înseamnă tradiția de Ignat: ”Iată-le! Nici n-am început petrecerea și deja s-a încins hora, lângă vedeta zilei: porcul! L-am tăiat și urmează să-l preparăm. La noi, la Mehedinți, totul se întâmplă cu foarte multă bucurie, suntem oameni gospodari și o să vedeți”, a atras atenția Marius Niță.
Pe post de încălzitoare, au curs din ulcioare licori tradiționale: țuică fiartă, vin cu mirodenii și vișinată. (VEZI ȘI: SOCRUL ANDREEI BĂLAN, CONDAMNAT LA ÎNCHISOARE PENTRU CĂ ȘI-A HĂCUIT AMANTA CU 25 DE LOVITURI DE CUȚIT!)
”-Cu porcul sacrificat, imediat ne apucăm și de mâncat, însă până atunci trebuie să ne punem pe spălat pentru că nu putem să-l mâncăm așa bronzat.
-Așa fac femeile la tăiatul porcului, ele nu se murdăresc, pun apă fiartă și bărbații trec la frecat”, a fost discuția între Niculina și Marius Niță.
Spălat, frecat și dezmierdat, porcul nu rămâne întreg în gospodărie. Pomana porcului sfârâie în ceaunul pe lemne în timp ce pâinea se coace direct pe jar în cuptor iar petrecăreții încing horele în bătătură ca-n zi de sărbătoare. (VEZI ȘI: VĂDUVA LUI FANE SPOITORU I-A ÎMPODOBIT MORMÂNTUL CELUI MAI CUNOSCUT INTERLOP AL ROMÂNIEI!)
”-Ce avem Niculina aici?
-Aici avem fața sarmalelor.
-Și spatele e varza sau cum vine asta?
-Cum vrei tu, așa e la noi, la Isverna, sarmalele nu trebuie să fie palide. Trebuie să fie și ele îmbujorate, machiate, aranjate”, a fost discuția între Niculina și Marius Niță.
Aranjată și machiată, Emilia Dorobanțu nu s-a dat în lături să-și folosească buzele naturale la prepararea cârnaților. Caltaboșul și cârnații și-au găsit mâinile dibace, la fel și împăturitul sarmalelor care au fost lăsate în seama Niculinei. Din bucătărie, la paranghelie n-a mai fost decât un singur pas… iar în pași de dans ne-au colindat copiii din grupul Moștenitorul pe tonalitîți de chiuială.
This browser does not support the video element.