Dispoziție urgentă de la UE pentru șoferii din România! Obligația a fost pusă în aplicare de la 23 decembrie 2023
Vești proaste vin pentru unii dintre șoferii din România. Uniunea Europeană a lansat o nouă directivă care prevede obligativitatea asigurării tuturor vehiculelor, inclusiv a celor parcate și neutilizate. Cum se va modifica legislația în acest sens?
Deși mulți ar putea crede că o mașină reprezintă un pericol numai dacă circulă, ei bine nu este așa, iar asta subliniază perfect noua directivă europeană, care vizează chiar riscul static. Astfel că toate vehiculele cu motor trebuie să fie asigurate, inclusiv cele care nu circulă pe drumurile publice sau care sunt parcate în zonele private.
(CITEȘTE ȘI: ROVINIETA NU VA MAI FI AȘA CUM O ȘTIM! AUTORITĂȚILE AU ANUNȚAT MODIFICĂRI LA PREȚURI ȘI VALABILITATE)
Dispoziție urgentă de la UE pentru șoferii din România
Așa cum spuneam, Uniunea Europeană a lansat o nouă directivă care prevede obligativitatea asigurării tuturor vehiculelor, inclusiv a celor parcate și neutilizate. Astfel potrivit directivei europene 2021/2118 din 24 noiembrie 2021, prin Decretul legislativ 184 din 22 noiembrie 2023, șoferii au obligația de a încheia un contract de responsabilitate civilă RC auto pentru a proteja terții, chiar dacă mașina nu circulă.
Această directivă se aplică deja în Italia, acolo unde de la data de 28 decembrie 2023 toate vehiculele cu motor trebuie să fie asigurate, dar mai ales cele care nu circulă pe drumurile publice sau care sunt parcate în zonele private. Noile reguli se aplică tuturor mașinilor care au o viteză mai mare de 25 km/h sau o greutate mai mare de 25 kg și o viteză superioară de 14 km/h, inclusiv remorcile.
Însă, există totuși și câteva excepții de la directiva europeană. Este vorba despre mașinile retrase din circulație pentru radiere sau pentru export în străinătate, mașinile sechestrate sau care fac obiectul al unei confiscări administrative, dar şi cele care nu au o partea motorului.
Însă, indiferent de situație, potrivit reglementărilor italiene, toți proprietarii sunt obligați să încheie un contract de asigurare RC. Dar acesta se poate suspenda temporar pe baza unei cereri a persoanei interesate pentru o perioadă maximă de 10 luni pe an. De menționat este și faptul că pentru mașinile istorice înscrise în registrele de specialitate va fi posibilă suspendarea pentru o perioadă maximă de 11 luni într-un an.
Deși momentan directiva a fost implementată doar în Italia, obligația asigurării tuturor vehiculelor parcate vizează toate țările din Uniunea Europeană. Acestea vor trebui să se alinieze noilor reglementări impuse de directiva europeană și să modifice astfel propria legislație națională.