Disperare într-o comună din Dâmbovița, unde sunt 14 oameni infectați, iar unul a murit. Primarul cere ajutor: “Mă doare și pe mine durerea lor și aș vrea să…”

Publicat: 29/03/2020 | 15:56
Scenariu de groază, neputinţă, strigăte de disperare, într-o comună din judeţul Dâmboviţa. În mai puţin de o săptămână, virusul ucigaş a transformat viaţa oamenilor într-un coşmar. Un număr de 14 persoane au fost depistate pozitiv cu coronavirus, un om a decedat şi alți 189 de localnici sunt în izolare. Iar primarul a susţinut public că numărul ar putea ajunge şi depăşi în curând 300 de izolaţi şi asta pentru că vorbim de contacţi din familii. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă toate detaliile.  (NU RATA: Panică la Spitalul din Severin şi Ambulanţa Mehedinţi. Un bolnav pozitiv COVID 19 a intrat în contact cu 26 de medici)
8.316 suflete, atâtea număra, la recensământul din 2011, localitatea din Dâmboviţa, traversată de autostrada Bucureşti-Piteşti, în care coronavirusul a lovit. Mii de oameni aflaţi acum la mâna autorităţilor şi la mila lui Dumnezeu. Comuna numără nouă sate, iar alarma s-a dat în acest moment în localităţile Grozăveşti şi Moara din Groapă.
AVERTISMENT OMS: Tinerii nu sunt invincibili în fața COVID-19. Toate categoriile de vârstă pot avea o formă gravă a bolii

“Ziua Z”

Autoritățile au demarat operațiunea de dezinfecție
24 martie a fost “ziua Z” pentru localitatea Corbii Mari şi implicit pentru judeţul Dâmboviţa, judeţ care, săptămâni la rând, de la momentul izbucnirii epidemiei în România, fusese ferit de infectare. Pe 24 martie 2020, Nicu, un bărbat de 56 de ani din localitate, primea vestea că a fost infectat cu noul coronavirus. Omul nu călătorise în străinătate şi nici nu intrase în contact cu personae întoarse de peste hotare. Fusese doar la spital, la dializă, aşa cum o făcea de ceva timp. Acolo, la clinica privată din Bucureşti, a luat virusul de la un coleg de salon, care a şi decedat curând. Autorităţile din Dâmboviţa au tăcut inițial. Rudele au sunat presa locală, oamenii cerând disperaţi să fie testaţi. Câţi luaseră contact cu el? Greu de estimat: familie, rude, prieteni, cunoscuţi şi posibil clienţi ai magazinului familiei.
Un ucigaș tăcut zboară peste Rusia. Ar putea deveni COVID-19 Cernobîlul lui Vladimir Putin? Care va fi următoarea mutare a liderului de la Kremlin

„Primarul e cu noi”, dar e singur…

Primarul Ionuț Bănică
După ce au strigat după ajutor, şi oamenii şi primarul, iar situaţia a ajuns în presă, echipe medicale au venit în zonă pentru verificări, patru persoane au fost preluate şi transportate la spital în Târgovişte, dintre care două au fost ulterior trimise acasă. Testarea colectivă nu se impune încă. La puţin timp, o rudă a bărbatului primeşte rezultatul testului: pozitiv. Curând, numărul infectaţilor ajunge la șapte persoane, dar vine şi vestea groaznică: bătrânul a decedat la spital. Alte câteva zile urmează măsuri de dezinfecţie, comuna este împânzită de poliţişti şi primarul începe să ceară ajutor, în zadar. Prevalându-se de o hârtie trimisă tuturor prefecturilor, prefectul judeţului instituie tăcerea. Nu iese, nu transmite date oficiale, nu ia măsuri suplimentare. Oamenii văd la televizor că în alte judeţe se ia decizia închiderii, cer să fie testaţi, mai ales că mulţi lucrează în fabrici mari din judeţ şi riscă să ducă boala acolo. Nimic nu se schimbă. (VEZI ȘI: Mărturia terifiantă a unui afacerist a cărui soție a fost ucisă de virus)

Un nou bilanţ: 14 localnici depistaţi pozitiv cu COVID-19

Peste noapte, bilanţul creşte la 14 persoane. Se vorbeşte deja de două localităţi. Sursa: Grovăveşti – bărbatul de 56 de ani, declarat decedat şi Moara din Groapă, unde oamenii vorbesc despre o femeie care ar fi luat virusul tot de la dializă.  Primarul se loveşte de uşi închise şi un ecou mut, aşa că transformă pagina de facebook în manifest: “Mă doare și pe mine durerea lor și aș vrea să le aline Dumnezeu suferința. Cred că acum, mai mult decât oricând, înțelegem cât de important e să fim uniți în bătălia asta. Să stăm uniți înseamnă să stăm acasă. Să fim solidari înseamnă să ne izolăm, pe cât posibil. Să fim puternici înseamnă să respectăm până la virgulă deciziile autorităților”, scrie Ionuţ Bănică. (NU RATA: Încă un simptom al infectării cu COVID-19. Mărturia teribilă a unui cadru medical: “Parcă ar fi diavolul însuși!”)

„Sunăm şi noi la toată presa… poate ne ajută cineva”

Documentul primit de prefectură
S-a ajuns la o situaţie incredibilă: infectările sunt raportate de familie în presă. Fiecare nou pacient sună jurnalişti şi anunţă. Autorităţile judeţene tac: DSP nu dă raportări legate de cazuri, de anchetele epidemiologice, de starea pacienţilor; prefectura nu scoate un cuvânt. Singurele date sunt cele transmise de Grupul de Comunicare Strategică la nivel national. Şi primarul tot la presă apelează: “Având în vedere situația de la nivelul comunei și confirmarea mai multor persoane cu virusul COVID-19, am solicitat, ieri, în REGIM DE URGENȚĂ, autorităților de la nivel județean și național, trei măsuri imediate. Aseară, am intervenit pe un post național de televiziune ca să spun și mai apăsat aceste lucruri. E inadmisibil tratamentul de nepăsare care ni se afișează. Îi ascult pe unii la televizor cum se laudă că au făcut și au dres – nu au făcut nimic”, a scris edilul.
EXCLUSIV. Un pușcăriaș român din Franța a ajuns, din cauza molimei de coronavirus, pe lista celor mai periculoși deținuți din Paris!
Pentru moment, varianta închiderii şi izolării comunei este exclusă de autorităţile judeţene, iar testarea în masă, cel puţin în comună, nu este aplicată. Oamenii se tem ca localitatea să nu devină un al doilea focar din România după cel din Suceava.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)