Dispariția rasei umane. Stephen Hawking a prezis coronavirusul în urmă cu 20 de ani: ”E singura soluție…”
Marele om de știință Stephen Hawking a făcut, în urmă cu 20 de ani, un anunț înspăimântător. Iar cuvintele sale sunt cu atât mai interesante în contextul crizei mondiale a coronavirusului, rasa umană fiind – conform celor spuse de el – în pericol de a dispărea înainte de sfârșitul acestui mileniu. Și nu din cauza bombelor atomice, ci din cauza… unui virus.
Noul coronavirus face din ce în ce mai multe victime, la nivel mondial, iar unele teorii susțin că această pandemie a fost prezisă – de pildă în cartea pe care Dean Koontz a scris-o, „The Eyes of Darkness” – de oameni celebri. Mai nou, publicația spaniolă La Vanguardia a readus în actualitate această ”profeție” a lui Stephen Hawking, iar mesajul său nu poate fi tratat cu indiferență. Celebrul om de știință a pornit de la ideea că va fi creat – voluntar sau accidental – un virus care va distruge rasa umană. Soluția salvatoare, din punctul său de vedere, ar fi doar colonizarea spațiului cosmic.
Astfel, în anul 2001, vorbind despre armele biologice şi nu despre cele nucleare, Stephen Hawking transmitea că ”rasa umană va dispărea înainte de sfârşitul acestui mileniu, probabil din cauza unui virus şi nu a unei bombe atomice, dacă nu vor fi înfiinţate colonii umane în spaţiul cosmic. Pericolul este că putem crea, accidental sau voluntar, un virus care va distruge rasa umană, până la sfârşitul acestui mileniu, singura soluţie fiind colonizarea spaţiului cosmic”.
Teoretician al originii universului
Stephen Hawking a fost un fizician englez, teoretician al originii universului și unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, profesor la catedra de matematică de la Universitatea Cambridge.
În 1963, la vârsta de 21 de ani, Hawking observă pentru prima dată o slăbiciune a mușchilor. În urma unui examen medical, se constată o boală progresivă de neuron motor, afecțiune cunoscută sub numele de scleroză laterală amiotrofică. I se dau maximum 2 ani de trăit. Hawking nu cedează, continuă să lucreze, în ciuda agravării continue a invalidității. Se căsătorește în 1965 cu Jane Wilde (divorțând ulterior, în 1995, după o separare ce dura din 1990), și va avea trei copii. Paralizia progresează și, cu timpul, devine complet imobilizat, își pierde vocea și este constrâns să comunice cu ajutorul unui computer sofisticat (conceput special pentru el de un prieten), care poate fi controlat cu mișcări ale capului și globilor oculari, la o viteză de cincisprezece cuvinte pe minut. Infirmitatea nu îl poate împiedica să își continue activitatea didactică și științifică.
În 1995 se căsătorește, din nou, cu Elaine Mason. Pe data de 20 aprilie 2009, Universitatea Cambridge a declarat că Hawking este „foarte bolnav”, și a fost internat la spitalul Addenbrooke. A două zi s-a declarat că starea lui este stabilă, dar pentru observație și o recuperare integrală, este în continuare ținut la spital. Savantul a decedat în locuința sa din Cambridge, pe data de 14 martie 2018.