Veștile noi vin din partea oficialilor Uniunii Europene. Permisele de conducere în format clasic ar putea să dispară, conform unor noi reglementări ale UE. În acest sens, șoferii ar putea să își ia „adio” de la carnetul auto în format fizic. Vezi mai jos, în articol, care ar putea fi noile reglemetări în spațiul european.
Conform unor noi reglementări care urmează să fie adoptate de Uniunea Europeană, șoferii ar putea avea parte de noi surprize. Mai cu seamă, se ia în calcul emiterea unor permise auto în sistem electronic. Permisele de conducere clasice, în format fizic, ar putea să dispară. Însă, acest aspect va putea fi valabil doar în condițiile în care UE va adopta, în toate statele membre, permisul auto digital. De altfel, la începutul lui 2024, Uniunea Europeană pregătește un set de reguli pentru conducătorii auto.
Un astfel de permis auto digital ar urma să aibă o valabilitate de 15 ani. Va fi valabil în toate statele membre ale Uniunii Europene. Comisia de Transport a Uniunii Europene a lansat această propunere, iar acum oficialii discută care sunt soluțiile optime pentru cetățenii europeni.
De altfel, pentru că va fi în format digital, documentul va putea fi prezentat autorităților pe laptop, tabletă sau telefonul mobil. Se analizează și propunerea ca valabilitatea documentelor să fie pe o perioadă de 15 ani. Însă, s-ar putea aplica doar pentru permisele de conducere la categoriile A, B și Tr. Cât despre valabilitatea documentelor pentru autobuze și camioane, se propun 5 ani.
Pe lângă această schimbare considerabilă pentru conducătorii auto, oficialii Uniunii Europene iau în considerare și un alt aspect. Și anume să propună ca vârsta pentru obținerea unui permis de conducere să scadă. În același sens, se dorește să se majoreze valabilitatea permiselor auto.
La momentul actual, conducătorii auto sunt obligați să aibă asupra lor permisul auto (original). Atunci când șoferilor li se cer documentele, acestea trebuie să fie prezentate în original – nu se acceptă copia după permisul auto! Iată ce arată Legea 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
„Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus”, stabilește ART. 35 (2), din Legea 195/2002.