Directorul TikTok, Shou Zi Chew, chemat în Parlamentul European din cauza campaniei lui Călin Georgescu: „România reprezintă un semnal de alarmă”

Publicat: 26/11/2024 | 16:32
Directorul TikTok, Shou Zi Chew, chemat în Parlamentul European din cauza campaniei lui Călin Georgescu. Sursă foto: Captură TikTok/ Instagram

Călin Georgescu a ieșit pe primul loc la primul tur al alegerilor prezidențiale, cu 2.120.404 voturi (22,94%), intrând în turul doi alături de Elena Lasconi, care a obținut 1.772.503 voturi (19,17%). Mulți au fost șocați de aceste rezultate acumulate în urma unei promovări ample pe TikTok, așa că liderul unui grup politic din Parlamentul European a luat inițiativa.

Directorul general al TikTok, Shou Zi Chew, a fost solicitat să se prezinte în fața Parlamentului European, după ce platforma socială a fost acuzată de influențarea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România. Valerie Hayer, liderul grupului Renew Europe, a exprimat preocupări serioase legate de succesul neașteptat al lui Călin Georgescu, considerat un candidat de extremă-dreapta, anti-NATO și pro-rus. 

Platforma TikTok, influență asupra campaniei lui Călin Georgescu?

TikTok, o platformă utilizată intens în campania lui Georgescu, a atras atenția nu doar prin impactul său masiv asupra tinerilor, ci și prin întrebările legate de transparența algoritmilor săi și de potențiala influență străină în procesele electorale. 

Valerie Hayer a cerut ca Shou Zi Chew să ofere garanții că TikTok nu a încălcat Actul privind Serviciile Digitale și că platforma nu a avut un rol activ în răspândirea dezinformării sau în amplificarea radicalizării politice. 

CITEȘTE ȘI: Vești proaste pentru pensionari! Ce se poate întâmpla dacă iese Călin Georgescu președinte

„Cu privire la alegerile prezidenţiale din România, este extrem de îngrijorător să vedem un candidat de extremă-dreapta luând un avans surprinzător. Un candidat împotriva NATO, împotriva Occidentului, pro-rus.

Suntem martorii unui atac împotriva democrației, suntem martori cum social media, mai ales TikTok, a devenit un câmp de luptă pentru votanți. Click-uri înaintea conținutului. 

Îi cerem directorului general TikTok să vină să ne vorbească şi să ne dea asigurări că platforma sa nu a încălcat în niciun fel Actul privind Serviciile Digitale.

România reprezintă un semnal de alarmă. Radicalizarea şi dezinformarea pot apărea oriunde în Europa şi pot avea consecințe dăunătoare.”, a declarat Valerie Hayer, liderul grupului Renew Europe.

Cine l-a votat?

Potrivit analizei INSCOP, 31% dintre tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani au votat pentru Georgescu, comparativ cu doar 8% dintre persoanele de peste 65 de ani. Votanții până în 44 de ani au fost mai mobilizați să-l susțină decât cei din categoriile de vârstă mai înaintată. 

VEZI CONTINUAREA AICI: Cine a votat cu Călin Georgescu. INSCOP are profilul alegătorilor: „20% dintre persoanele cu studii primare și fără studii”