Directorul general Transgaz, Ion Sterian, a obţinut Premiul “Personalitatea anului în energie”, la Gala Financial Intelligence 2020
Directorul general Transgaz, Ion Sterian, a obţinut Premiul “Personalitatea anului în energie”, la Gala Financial Intelligence 2020.
Ion Sterian este un manager care a avut performanţe extraordinare, chiar şi în acest an atipic, afectat de pandemia de Covid. În 2020, cu Ion Sterian la conducere, Transgaz a finalizat gazoductul Ungheni-Chișinău și un proiect de investiţii care depăşeşte graniţele naţionale – prima fază a conductei BRUA. În 2020, Transgaz finalizează proiecte de investiţii în valoare de 1,1 miliarde de euro.
Cine a participat la ceremonie
La ceremonia care a marcat finalizarea obiectivului de investiții BRUA – faza 1, Ion Sterian a spus: “Prin finalizarea primei faze a Proiectului BRUA, proiect inclus pe lista actualizată a proiectelor de interes comun ale Uniunii Europene, Transgaz și-a îndeplinit misiunea de a crește și dezvolta nivelul de securitate energetică a României, și-a îndeplinit obligațiile față de Uniunea Europeană în ceea ce privește creșterea nivelului de interconectare a României.
„Interconectorul BRUA reprezintă o etapă esențială în dezvoltarea Sistemului Național de Transport gaze naturale. Odată cu punerea lui în funcțiune, România se conectează la culoarele regionale de transport și va putea să-și asigure aprovizionarea cu gaze naturale din noi surse, ceea ce va satisface într-o măsură mai mare cererea existentă pe piața internă și va conduce la un nivel mai ridicat de predictibilitate și securitate energetică pentru consumatorul român. În același timp, BRUA va însemna și o cale de acces la piețele europene pentru viitoarea producție de gaze naturale extrase de România din Marea Neagră.
În urma finalizării execuției conductei BRUA a rezultat o lungime de 484 km. Valoarea bugetată a proiectului a fost de 479 milioane euro iar valoarea de realizare a proiectului de 423 milioane euro. Transgaz a reușit implementarea proiectului BRUA faza 1 cu o economie de 11% față de valoarea bugetată inițial, în principal ca urmare a încheierii contractelor prin proceduri de achiziție transparente, într-un mediu concurențial, fapt ce a condus la atribuirea contractelor sub valoarea estimată.
Un vis împlinit
Vreau să subliniez faptul că ne-am îndeplinit și obligațiile asumate față de Comisia Europeană prin lucrările de dezvoltare ale interconectării SNT – T1 și reverse-flow Isaccea, în speță lucrările de modernizare și dezvoltare ale Stației de Comprimare de la Siliștea, lucrări care și ele făceau parte Proiectele de Interes Comun (PCI) ale Uniunii Europene, așa cum este și proiectul BRUA-faza 1.
Mai vreau să subliniez un lucru foarte important: BRUA nu este o autostradă fără descărcări. Gazoductul va face parte din SNT și va permite dezvoltarea Sistemului Național de Transport Gaze (SNT), crescând astfel calitatea vieții cetățenilor și oferind noi oportunități de dezvoltare comunităților locale, care vor deveni mai atrăgătoare pentru investitori odată ce vor avea acces la rețeaua de gaze naturale. BRUA faza 1 va fi parte integrantă din Sistemul Național de Transport gaze naturale, un factor de securitate energetică și un motor de dezvoltare economică națională”, a declarat Ion Sterian, potrivit Financialintelligence.ro.