Conform meteorologilor, iarna vine cu adevărat abia în luna februarie. Anuţul a fost făcut de Elena Mateescu, director ANM, care a mai precizat că prima jumătate a lunii ianuarie va fi mai caldă decât în mod normal.
„Prima decadă a acestei luni aduce un regim de temperaturi plăcut, ore cu soare, dar să fim atenţi dimineaţa şi noaptea la ceaţă pentru că aduce vizibilitate scăzută. Sunt avertizări de ceaţă, vizibilitate sub 200 m. Să fim atenţi în trafic dimineaţa. O săptămână bună din punct de vedere termic şi al cantităţii de precipitaţii. Zăpada măsoară 125 cm la Bâlea, 98 la Vârful Omu, 89 la Călimani”, a declarat Elena Mateescu la Romania TV.
Luna ianuarie se va menţine caldă pentru jumătatea sudică a ţării, însă sunt posibile perioade foarte călduroase care să alterneze cu răciri bruşte.
„A doua lună din iarnă, ianuarie, va fi vreme mai caldă decât în mod obişnuit: Dobrogea, Oltenia, Muntenia şi vestul Banatului. În restul ţării, temperaturile vor fi apropiate de norme. Vorbim de o temperatură medie de -2,1 grade. Nu înseamnă că nu putem vorbi de excluderea vremii severe. Anul 2018 cum spune Centrul European poate fi un an al extremelor meteorologice, alternante de perioade foarte călduroase cu valori ridicate pentru data din calendar, apoi răciri bruşte. Aici am discutat de diferenţe termice mai mari de 15 grade de la o zi la alta”, a spus meteorologul.
Luna februarie este caracterizată ca fiind „una autentică de iarnă”. „Sunt schimbări, normale din punct de vedere termic. Păstrează tendinţa în precipitaţii. Cantităţi peste norme şi cantităţi apropiate de norme în Dobrogea, Moldova. Luna februarie este una autentică de iarnă. Alternanţa va fi un element caracteristic pentru că au fost diferenţe mari, sunt diferenţe care ne indică faptul că extremele meteo în contextul încălzirii s-au accentuat şi din ce în ce mai tare. Vorbim de aceste diferenţe din punct de vedere al valorilor extreme de temperatură”, a precizat directorul ANM.