Directiva UE care vizează direct și România. Ce se întâmplă la nivel de uniune vine în sprijinul clienților

Publicat: 24/11/2023 | 18:23

Veste bună pentru români! Uniunea Europeană are în vedere o propunere care vine în sprijinul clienților. Directiva UE vizează și țara noastră. Este vorba despre un set de drepturi noi de care consumatorii se vor bucura. 

Citește și: SE SCUMPESC ȚIGĂRILE PENTRU ROMÂNII CARE LOCUIESC AICI. GUVERNUL MARII BRITANII ANUNȚĂ CREȘTEREA PREȚURILOR LA TUTUN

La nivelul Uniunii Europene, există discuții privind adoptarea unei propuneri favorabile pentru consumatori. Mai exact, liderii politici doresc să schimbe comportamentul oamenilor de a cumpăra lucruri noi atunci când cele pe care le au se strică. Clienții sunt susținuți să le repare, cu ajutorul producătorilor.

Directiva UE care vizează și România

Uniunea Europeană dorește să introducă un nou set de reguli prin care susțin consumatorii să repare bunurile stricate, nu să le înlocuiască. Astfel, este promovat un consum durabil. Pentru ca această propunere să se concretizeze, oamenii politici vor să elimine obstacolele ce duc la acest comportament, printr-o inițiativă legislativă, denumită Directiva dreptului la reparație sau Directiva R2R (Right to Repair).

Așadar, UE are în plan schimbarea comportamentului consumatorilor. Oamenilor le este mai simplu să înlocuiască bunurile pe care le au, cum ar fi un frigider sau o mașină de spălat, decât să încerce să le repare. Mai ales, dacă garanția legală expiră. Directiva Uniunii Europene dorește să prelungească durata de viață a unui produs. Prin această propunere, va fi stimulat sectorul reparațiilor, vor fi reduse deșeurile, iar afacerile mai sustenabile vor fi luate drept modele.

Potrivit avocatnet.ro, propunerea UE dorește să adopte următorul set de drepturi:

  • solicitarea reparației produselor care sunt tehnic reparabile conform legislației UE (de exemplu, mașinile de spălat sau telefoanele mobile);
  • obligația producătorilor de a informa consumatorii despre produsele pe care sunt obligați legal să le repare;
  • un formular european de informare despre reparații pe care consumatorii îl pot solicita de la orice reparator, aducând transparență în ceea ce privește condițiile și prețurile reparațiilor;

Citește și: O NOUĂ PANDEMIE PARE SĂ SE NASCĂ ÎN CHINA. OMS A CERUT, DE URGENȚĂ, EXPLICAȚII DIN PARTEA AUTORITĂȚILOR

  • o platformă online de potrivire a reparațiilor care să conecteze consumatorii cu reparatori din zona lor;
  • extinderea cu șase luni a perioadei de răspundere a vânzătorului în cazul reparației.

Directiva UE a fost prezentată încă din data de 22 martie 2023 pentru a completa alte inițiative legislative ce promovează consumul durabil. Propunerea face parte din Noua Agendă pentru Consumatori și Planul de Acțiune pentru Economia Circulară, iar în următoarea perioadă vor exista negocieri pentru adoptarea ei între Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European.