Dinamovistul Danilescu si-a facut scoala de fotbal in Ghencea

De: Cancan
Publicat: 28/08/2011 | 00:00

In urma cu cativa ani, la capatul tramvaiului 41, zona de langa stadionul Ghencea se afla intr-o paragina totala. Era anul 2008, cand Constantin Danilescu, director sportiv la Dinamo, si baiatul sau Catalin, antrenor la grupele de copii si juniori ale alb-rosilor, s-au gandit sa puna bazele unui centru privat de pregatire. Au primit aprobare de la primarie si au inceput lucrarile, care s-au terminat la finalul lui 2010.

„In acest loc era o mare groapa unde se strangea apa si peste tot erau ciulini. Am pus intai terenul sintetic, apoi am adus scheletul cu care l-am acoperit. Am investit in total peste 180.000 de euro din banii nostri, dar eu zic ca fiecare cent a meritat”, povesteste Catalin Danilescu. E noua fara un sfert si una dintre cele trei categorii de varsta ale scolii private, juniorii nascuti in 2003, trebuie sa-si inceapa antrenamentul. Desi e o ora la care multi inca nu s-au trezit, pustii sunt foarte energici si asculta indicatiile mentorului lor.

„Aici nu merge pe pile”

Dupa cateva miscari de incalzire si exercitii specifice, copiii sunt impartiti in doua echipe si pusi sa faca un meci-scoala. Multi dintre ei abia daca sunt mai mari decat mingea pe care o bat cu atata placere si, cu toate astea, driblingurile de efect si golurile spectaculoase nu lipsesc. Din cand in cand, Catalin Danilescu ii opreste pentru a le explica anumite greseli de pozitionare sau de lovire a balonului: „Tu, te-am pus sa joci mijlocas central. Nu mai sta in linie cu ei doi, retrage-te cativa metri in asa fel incat sa formezi mereu un triunghi cu ei”, suna indicatia antrenorului. Dupa aproximativ o ora si jumatate, sedinta de pregatire se termina. Copiii se pun in cerc in fata tehnicianului pentru ultimele concluzii, dupa care pleaca la dusuri. „Toti sunt cuminti pentru ca stiu ca aici nu merge pe pile. Cine e mai bun, joaca. Si parintilor le-am spus ca la mine nu functioneaza cu mite sau mai stiu eu ce prostii. E o singura taxa pe care o platesc lunar, 120 de lei”, a afirmat Danilescu.

Robert Nita si-a mutat baiatul de la Steaua

Cu toate ca familia Danilescu si-a legat in ultimii ani activitatea profesionala de Dinamo, locul in care cei doi au deschis scoala este in fieful marii rivale Steaua, in cartierul Ghencea. „Aici am gasit terenul de care aveam nevoie. Pot spune cu mandrie ca vin copii din Militari, din Drumul Taberei si din alte cartiere apropiate. Sunt cam 60 de pusti”, deavaluie Danilescu junior. Printre acestia se numara si fiul fostului fotbalist Robert Nita. El a jucat pana de curand la Steaua, dar Nita l-a adus la scoala lui Danilescu, dupa ce juniorii ros-albastrilor au fost mutati la Liceul „Mircea Eliade”. De aici, va putea pleca oriunde, la Dinamo, la Rapid sau chiar inapoi la Steaua. „Nu avem contract de exclusivitate cu niciun club. Nici nu am putea, pentru ca parintii sunt cei care aleg unde merg copiii lor. Nu se semneaza contracte la aceasta varsta, asa ca sunt liberi sa isi decida singuri viitorul. Noi putem cel mult sa le dam cate un sfat”, a explicat situatia Catalin Danilescu.

Nu a primit autorizatie pentru sauna

Infrastructura pe care o foloseste centrul privat este una care se ridica la nivelul celor mai bune din Bucuresti. Pe langa terenul sintetic acoperit, copiii au la dispozitie doua vestiare, dusuri, toalete speciale pentru fete si baieti si o terasa unde se pot relaxa cu parintii dupa antrenamente. Danilescu ar fi vrut sa amenajeze si o sauna pentru cei mici, dar nu a primit autorizatia necesara pentru ca intreaga constructie este din lemn si ar fi existat pericolul unui incendiu.

A castigat campionatul national cu juniorii lui Dinamo

In iunie anul trecut, Catalin Danilescu era inca antrenor la centrul de formare al clubului Dinamo Bucuresti. Tehnicianul a reusit atunci sa castige titlul national cu Juniorii B, dupa ce a invins in finala cu 3-0 echipa lui Gica Hagi, Viitorul Constanta.Interesant este ca la acea grupa l-a avut elev pe fotbalistul considerat cel mai promitator produs al „cainilor” din noua generatie, Raphael Stanescu: „Are calitati excelente, e foarte tehnic, dar depinde numai de caracterul lui daca va ajunge fotbalist. Are anumite carente la capitolul rezistentei fizice, dar in timp le poate remedia daca va munci serios”, a spus Danilescu despre pustiul dinamovist.