Majoritatea țigărilor electronice conțin nicotină, însă există alte două substanțe despre care puțini știu cât de nocive sunt atunci când sunt inhalate. Ce conține, de fapt, lichidul pentru țigările electronice și aromele care sunt folosite în aceste produse? Jurnalistul Dragoș Pătraru a dezvăluit efectele nocive și care sunt riscurile pentru sănătatea le dispozitivelor de tip vapping.
Lichidul care se găsește în țigările electronice conține o bază care poate să fie propilen glicol, glicerină vegetală sau un amestec dintre cele două. Apoi, arome folosite în industria alimentară și nicotină (de cele mai multe ori). Ce ar mai putea fi de spus despre nicotină?
Pe lângă acea dependență de care fumătorii se eliberează cu greu. Nicotina provoacă ateroscleroză, o boală ce reprezintă drumul sigur spre atacul de cord, cheaguri de sânge și accidente vasculare cerebrale (AVC). Însă, nicotina nu se află întotdeauna în aceste țigări electronice. Există și produse care nu conțin nicotină. Vezi și: Cine s-a născut după 1 ianuarie 2009 nu mai are voie să cumpere tutun. Țigările electronice vor fi interzise în Marea Britanie
Propilen glicolul și glicerina vegetală sunt două lichide transparente și cu o consistență densă – ca de sirop. Nu au miros, nu au gust. Sunt utilizate industrial ca agenți de umectare pentru a absorbi apa în exces și pentru a menține umiditatea în anumite produse cosmetice, farmaceutice sau alimentare.
Propilen glicolul este utilizat ca solvent pentru coloranți și arome alimentare – chiar și în industriile de vopsele și mase plastice. Ambele lichide au fost utilizate pe scară largă, timp de decenii, ca solvenți pentru multe medicamente intravenoase și în unele preparate orale – cum ar fi siropurile de tuse. Ele sunt listate ca ingrediente sigure în categoria produselor destinate consumului uman. Vezi și: Apocalipsa pentru fumători. Un pachet de țigări va costa 12 euro în toate magazinele din Franța
Lichidele acestea sunt sigure pentru consum prin înghițire sau prin administrare prin piele, pentru că ani întregi au fost folosite sub aceste forme. Există un istoric. Știm ce s-a întâmplat cu oamenii care au consumat aceste substanțe. Ei bine, aceste substanțe sub formă de aerosoli și administrate la nivelul plămânilor ar putea avea efecte cu totul diferite. De la această ideea au plecat și cercetătorii care au studiat această problemă.
Primele cercetări efectuate pe animale au arătat că propilen glicolul ar fi sigur – chiar și atunci când este inhalat. Ulterior, alte studii au demonstrat o legătură între inhalarea acestei substanțe și riscul crescut de a dezvolta astm.
Într-un caz menționat în studiile folosite pentru documentare, unei femei ce folosise țigarea electronică timp de jumătate de an i s-a pus diagnosticul de pneumonie lipoidică – adică pneumonie cauzată de inhalarea de grăsimi vegetale. În urma tratamentului și a renunțării la fumat simptomele au dispărut.
”De când au apărut aceste țigări electronice au putut fi observate o serie de simptome care se regăsesc la majoritatea pacienților care ajung la spital din cauza acestui vapat. Fiind vorba despre o afecțiune nouă, cu simptome noi, medicii au numit-o EVALI – leziuni pulmonare cauzate de țigările electronice sau de vapat. Se manifestă cu dificultăți în respirație, tuse, dureri în piept, puls crescut și respirație artificială, Mai mult de 50% dintre pacienții care sunt diagnosticați cu aest simptom au nevoie de internare și ventilare mecanică”, spune Dragoș Pătraru la Starea Nației.
Unele țigări electronice mai conțin și arome. La nivel mondial există peste 7.000 de arome incluse în lichidele pentru țigările electronice. Ce înseamnă arome? Ingredientele utilizate pentru a obține aceste arome nu sunt aproape niciodată trecute pe etichetă. Și nimeni nu are nicio problemă cu asta. Arome artificiale sau arome naturale, aceasta este promisiunea producătorilor pentru consumatori. Ce? Cum? Cât? Astea sunt informații care rămân necunoscute.
La fel ca în cazul propilenglicolului și glicerinei vegetale, problema cu ingredientele folosite pentru a da arome este că ele sunt sigure pentru consum atunci când sunt ingerate. Ce se întâmplă atunci când sunt inhalate?
Conform studiilor, zaharidele din aceste substanțe – folosite pentru aromele dulci, se descompun atunci când sunt vaporizate, producând furani (substanțe care distrug celulele pulmonare) și aldehide (substanțe ce afectează funcționarea corectă a celulelor și inflamează țesuturile). Pe termen lung, aceste substanțe pot duce la modificări structurale ale celulelor provocând cancer și boli cardiovasculare, conform informațiilor oferite de Dragoș Pătraru.