Din ce sunt făcute, de fapt, foitajele pentru plăcinte din comerț. Expertiza lui Dragoș Pătraru: „Te minți singur”
Dragoș Pătraru a luat la control foitajele regăsite în comerț. Deși sunt o soluție rapidă la care multe gospodine apelează pentru a câștiga timp, acestea ascund o serie de probleme serioase. Jurnalistul ne avertizează că aceste produse nu sunt ceea ce par și că etichetele lor ar trebui să ne dea de gândit.
Dragoș Pătraru a ales opt dintre cele mai cumpărate tipuri de foitaj de pe piață și le-a analizat ingredientele, dezvăluind ce consumăm, de fapt, fără să fim conștienți.
„Ingredientele…mămica mea! 1,2,3, lupii după ei!”, a exclamat jurnalistul, subliniind cât de mult au de suferit aceste produse din cauza conținutului ridicat de grăsimi nesănătoase, zahăr, sare și aditivi.
Foitajele din comerț, luate la control
Dragoș Pătraru atrage atenția asupra faptului că puțini oameni citesc etichetele produselor înainte de a le pune în coșul de cumpărături. În opinia sa, acest obicei ar trebui schimbat urgent.
„V-ați lămurit? Când ați citit vreodată eticheta unui foitaj la magazin? Eu cred că niciodată. Ce voiam să vă zic: să cumperi așa ceva, să te duci acasă, să adaugi chestii, să bagi în cuptor și să zici după că tu ai gătit în casă, nu e ok. Te minți singur. Nu e atât de greu să faci singur un aluat. Chiar dacă pui ulei, unt sau ce mai vrei, e clar că e cu mult peste toate pachetele astea care nu-s în regulă (n.r. foitaje).”, a declarat Dragoș Pătraru.
Ce se ascunde în foitajele din comerț
Conform analizei sale, aceste produse conțin:
- foarte multă sare;
- foarte mult zahăr;
- grăsimi vegetale care, la coacere, generează acizi grași trans, cunoscuți pentru creșterea riscului de boli cardiovasculare;
- făină de calitate slabă.
CITEȘTE ȘI: Ce conține, de fapt, sarea roz de Himalaya. Dragoș Pătraru elucidează misterul: Este sau nu sănătoasă?
Jurnalistul a făcut și o paralelă cu produsele de patiserie pe care mulți le consumă la micul dejun.
„Același tip de produse sunt și cele care sunt vândute ca mic-dejun: merdenele, toate produsele de patiserie sunt făcute din aluat congelat și au în compoziție fel și fel de aditivi alimentari. Mirosul atrage, asta e dependența, dar dacă scapi de ea nu te mai impresionează.”, a spus acesta.
Sfaturi de la Dragoș Pătraru
Deși timpul este o problemă pentru mulți oameni, Pătraru sugerează o abordare mai sănătoasă: să preparăm singuri aluat acasă, eventual în cantități mai mari, pentru a putea congela și folosi mai târziu.
„E mult mai bine când îți iei tu o făină de calitate și îți faci tu aluat acasă.”, a spus Dragoș Pătraru.
De asemenea, el avertizează că problema nu constă doar în consumul ocazional al acestor produse, ci mai ales în excesul zilnic.
„E o problemă, pentru că oamenii nu consumă o dată pe lună, ci în fiecare zi astfel de produse care abundă în grăsimi rele și substanțe folosite pentru gătit industrial. Acestea sunt ok în cantități mici, dar în exces sunt foarte rele.”, a continuat el.
În final, Dragoș Pătraru subliniază importanța reducerii alimentelor ultraprocesate din dietă:
„Drumul către sănătate nu poate fi făcut cu atât de multe ultraprocesate prezente în viața noastră și în corpul nostru.”
CITEȘTE ȘI: Ce conțin, de fapt, croissantele cu ciocolată din comerț. Dragoș Pătraru: „Sunați la 112!” VIDEO