Electrocasnicele pe care le utilizăm în bucătărie s-au îmbunătățit, dar și multiplicat de-a lungul anilor. În ceea ce privește gătitul rapid, cuptorul cu microunde a fost o invenție care a revoluționat complet bucătăria. Care este totuși diferența dintre un cuptor clasic și cuptor microunde și este nevoie să le avem pe amândouă în bucătărie? Iată mai jos tot ce trebuie să știi despre aceste două electrocasnice.
Cum este un cuptor microunde diferit de un cuptor?
Deși cuptorul cu microunde este doar un alt tip de cuptor, există mai multe lucruri care le deosebesc. De la instalare până la exploatare, cele două dispozitive au caracteristici complet diferite. Cuptorul cu microunde este, în general, un dispozitiv care folosește radiația electromagnetică de la magnetronul încorporat pentru a găti alimentele mai repede în comparație cu cuptoarele convenționale care folosesc diverse componente de încălzire.
Ce este un cuptor?
Termenul cuptor se referă în general la un aparat de bucătărie în sensul cel mai larg. De obicei, este un dispozitiv care stochează energia termică și o folosește pentru gătit și alte scopuri. Cuptoarele sunt în general în cinci forme, și anume cuptorul tradițional, cuptorul cu convecție, cuptorul cu suprafață, cuptorul cu gaz și cuptorul cu microunde.
Ce este un cuptor microunde?
Un cuptor microunde, cunoscut în mod obișnuit sub numele de cuptor cu microunde, este un dispozitiv electric care utilizează radiații electromagnetice pentru a găti alimente. Dispozitivul folosește ceea ce se numește un magnetron care produce microunde pentru a conduce procesul de gătit înainte. Utilizarea cuptorului cu microunde este în general mai ușoară și oferă o eficiență remarcabilă a gătirii.
Diferențele dintre un cuptor cu microunde și un cuptor clasic
Configurare
Cuptorul cu microunde are un magnetron care produce microunde. Cuptoarele cu microunde efectuează o serie de acțiuni care permit utilizatorilor să obțină alimente gătite sau reîncălzite. Într-un cuptor, elementele de încălzire sunt situate în partea de sus și de jos a camerei de încălzire. De asemenea, are un grătar și un ventilator.
Principiul de funcționare
Când vorbim despre procesul de lucru al unui cuptor cu microunde, accentul se pune pe magnetronul pe care îl are. În cazul în care vă întrebați ce este, este un tub vidat care ajută la producerea microundelor. Când utilizatorul pornește dispozitivul, acesta transformă mai întâi electronii în electroni oscilanți. De acolo, microundele produse sunt distribuite uniform în tot cuptorul folosind un agitator în formă de evantai. Odată distribuite, microundele se reflectă de mai multe ori pe pereții camerei de gătit. Datorită ajutorului plăcii rotative amplasate și mișcării periodice a valurilor, mâncarea este gătită uniform în cuptorul cu microunde.
La rândul său, cuptorul clasic, electric, include elemente de încălzire care cresc în temperatură pentru a găti în final mâncarea. În general, elementele de încălzire pur și simplu convertesc energia electrică transmisă în energie termică. Căldura produsă de elementul de încălzire transformă aerul normal în aer cald în camera de gătit. Aerul cald este apoi distribuit în cuptor folosind un ventilator integrat. Îl veți găsi în centrul părții din spate a cuptorului. Alimentele așezate în acest fel sunt supuse energiei termice continue și sunt gătite în mod constant și uniform.
Tip de gătit
Când vorbim despre un cuptor, în special, stratul exterior al alimentelor este gătit mai întâi, apoi căldura trece în interior. În cazul unui cuptor cu microunde, procesul de gătire începe de la straturile interioare și apoi trece la straturile exterioare disponibile.
Timp de gătit
Timpul de gătire este un factor care depinde în mare măsură de mărimea și volumul alimentelor. Cu toate acestea, având în vedere diferența de funcționare, un cuptor va dura în general mai mult să gătească alimente decât un cuptor microunde.
Consumul de energie
În general, cuptorul cu microunde consumă mai puțină energie decât un cuptor clasic. Deși consumul de energie ca factor variază de la model la model, s-a observat că cantitatea de energie consumată de un cuptor este de aproximativ trei până la patru ori mai mare decât te-ai aștepta de la microunde în general.