Dieta pentru o inimă sănătoasă, potrivit dr. Stanislav Rura. Care sunt alimentele ce ne ”otrăvesc”

Publicat: 04/11/2024 | 15:04
Alimentele pe care trebuie să le evităm. Foto: Altceva podcast

Dr. Stanislav Rurac, invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA, a vorbit despre importanța unei alimentații sănătoase pentru organismul uman. Specialistul a dezvăluit dieta pentru o inimă sănătoasă. Care sunt alimentele care ne „otrăvesc” și trebuie consumate cât mai rar? Mulți români le cumpără aproape zilnic și au făcut din ele o obișnuință când vine vorba de mesele zilnice. Dacă vă doriți să ascultați dialogul integral dintre medicul primar în chirurgie cardiovasculară și directorul editorial al Grupului Gândul, vă puteți abona la canalul de YouTube ALTCEVA cu Adrian Artene.

Specialistul a început acest subiect prin a spune că nu trebuie să renunțăm la alimentele care nu sunt specifice zonei noastre, asta pentru că și organismul uman are anumite plăceri. Cu toate acestea, este important de precizat că trebuie să existe și anumite limite în acest sens.

„Asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm (n.r. la alimentele care nu sunt specifice României), fiindcă și organismul vrea anumite plăceri, da? Dar plăcerile astea trebuie să fie ponderate. Exact, și inima poftește, ochii văd și după aia transmit întregului organism”, a mărturisit dr. Stanuslav Rura.

Dr. Stanuslav Rura consideră că oamenii trebuie să mânânce în mare parte alimente cu care organismul uman s-a obișnuit. Specialistul a adus în discuție și carnea de porc, care trebuie consumată mai rar, cel mult o dată pe săptămână. Potrivit unui medic chirurg, au durat sute de ani ca românii să se obișnuiască să consume carne de porc.

„Nu interzic niște alimente, să zicem exotice. Dar, întradevăr, în mare parte trebuie să fie mâncarea locului. (…) La fel și cu carnea de porc. Mâncăm un pic, dar asta nu înseamnă să mâncăm 10 mici la o mâncare și să mâncăm săptămânal lucrul ăsta. Adică să ne amintim din copilăria noastră, la bunicii noștri. Carnea se mânca o dată pe săptămână, duminica. Sunt atâtea produse care pot să intre în alimentația noastră fără să deranjeze. Am un prieten chirurg generalist și spunea că ne-au trebuit sute de ani ca să ne adaptăm cărnii de porc. Carnea de porc nu era ceva specific pentru poporul român. Noi mâncam oaie, vită”, a mai spus specialistul.

Dacă trebuie să existe limite atunci când vine vorba de carnea de porc, legumele sunt benefice organismului uman în orice cantitate. Dr. Stanuslav Rura recomandă o alimentație bogată în morcovi, roșii, castraveți și verdețuri în general.  Cu toate acestea, fructele nu trebuie mâncate în exces, asta pentru că vor crește aportul de zahăr din corp. Carnea de porc trebuie evitată cât mai mult după o anumită vârstă, iar peștele este cea mai bună variantă înlocuitoare.

„Legume putem să mâncăm în orice cantități. Nu vorbim neapărat de cartofi (…) Noi vorbim de verdeață, adică de morcovi, roșii, castraveți. Putem să mâncăm în orice cantitate, pentru că nivelul de zahăr este scăzut. Vis-a-vis de fructe, da, putem mânca fructe, dar nu prea multe, fiindcă crește nivelul de zahăr din organism. Un măr pe zi e excepțional. (…) Carnea, după o anumită vârstă, trebuie să ia parte cât mai puțin din alimentație. Dacă tot ne place genul ăsta de mâncare animală, putem să trecem la pește, este mai bine (…) Omul trebuie să trăiască și fericit, nu numai impus. Dacă alimentația asta o să-mi ia doi ani din viață, mie nu o să îmi pară rău. Eu cred că trebuie să o trăiești și frumos”, a adăugat dr. Stanuslav Rura.

Dr. Stanuslav Rura la Altceva Podcast

Citește și: Dr. Stanislav Rurac: “L-am declarat mort, iar el a renăscut”. Chemările inimii și minunile lui Dumnezeu

Ce alimente sunt otrăvitoare pentru inimă

Întrebat care sunt alimentele otrăvitoare pentru inimă, dr. Stanuslav Rura a amintit că românii obișnuiesc să mănânce foarte des mezeluri. Asta nu ar fi o problemă în cazul în care vorbim despre cele preparate în propria locuință. Specialistul a recomandat o alimentație în care vegetalele să aibă o pondere mai mare de 70%.

„Noi, ca și popor, avem o afinitate față de mezeluri, dar aș recomanda mezelurile făcute acasă (…) Ar trebui să micșorăm consumul de carne și vegetatele să fie ponderea cea mai mare, poate peste 70%”, a mai spus specialistul.

Citește și: Locul și momentul nașterii ne stabilesc identitatea astrală. Cristina Demetrescu a dezvăluit misterul în podcastul Altceva cu Adrian Artene

This browser does not support the video element.