Alimentele de pe vremuri s-au schimbat cu mult. Ștefan cel Mare avea o dietă cu totul diferită față de regimurile alimentare din prezent. Ești curios să afli cu ce se hrănea domnitorul Moldovei, în urmă cu 550 de ani?
Nutriționiștii sugerează că lumea trebuie să consume alimente de bază, iar la fiecare masă ar trebui să consumăm fibre, grăsimi sănătoase și acele preparate care ne fac mai sănătoși și mai tonici. Dacă în prezent, hrana este de multe ori procesată sau gătită nesănătos, ce se întâmpla acum 5 secole, pe vremea lui Ștefan cel Mare?
În urmă cu aproximativ 500-600 de ani, oamenii se ocupau cu zootehnia, așa că nu e de mirare că din alimentația lor făceau parte, adesea, lactatele și carnea, notează în cartea sa, „Alimentația poporului român, medicul Ion Claudian.
CITEȘTE ȘI: DIETA CU PIERSICI. CUM SĂ SLĂBEȘTI FRUMOS PENTRU UN TRUP DE INVIDIAT LA PLAJĂ
Medicul Ion Claudian a mărturisit că mâncarea pe care o mânca Ștefan cel Mare, în urmă cu 550 de ani, era bazată pe mei. Toate mâncărurile erau preparate în mod natural, iar compoziția alimentelor, precum carne, lapte, etc, era total diferită față de cea din prezent.
”Ştefan cel Mare nu era mămăligar. Pe vremea lui nu se mânca porumb şi cartofi. Mâncarea era bazată în special pe mei. Toate erau preparate natural, nu erau industrializate ca acum, iar compoziţia cărnii şi a laptelui era apropiată de starea naturală”, a spus medicul.
Potrivit prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopshi, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, soiurile vechi de grâu şi mei de acum câteva secole erau mult mai hrănitoare decât cele de astăzi. “Ştefan cel Mare nu era mămăligar. Pe vremea lui nu se mânca porumb şi cartofi. Mâncarea era bazată în special pe mei. Toate erau preparate natural, nu erau industrializate ca acum, iar compoziţia cărnii şi a laptelui era apropiată de starea naturală”.
Mai mult, pe vremuri, dieta zilnică era completată cu turte coapte din mei. Aceste turte jucau un rol de căpetenie în alimentația masei mari a populaţiei. Carnea de porc, şi rar de oaie, capră sau vită mare, ”hrană ocazională, excepţională, sau un aliment de conservă pentru iarnă (slănină, pastramă)”, scrie Kanal D.
VEZI ȘI: DIETA CU MĂMĂLIGĂ | SLĂBEȘTI 15 KILOGRAME ÎNTR-O LUNĂ DE ZILE