Dieta Dukan a fost și este în continuare una dintre cele mai folosite cure de slăbire. Asta pentru că rezultatele sale sunt uimitoare. Atenție, însă, dieta Dukan poate fi și periculoasă, în anumite cazuri. Iată tot ce trebuie să știi despre dieta Dukan.
Una dintre cele mai cunoscute diete de slăbit, dieta Dukan a fost adoptată de foarte multe persoane din lumea întreagă. Acest regim alimentar a devenit celebru, mai ales după ce a fost mediatizat de anumite vedete, atât de pe plaiurile mioritice, dar și staruri internaționale. Iată cum funcționează dieta Dukan:
Dieta Dukan este unul dintre cele mai cunoscute planuri nutriționale din Franța. Este un regim alimentar bazat pe proteine, conceput de nutriționstul și dieteticianul francez Pierre Dukan. O particularitate a dietei Dukan, față de alte diete bazate pe consumul de proteine, ar fi caracterul său restrictiv în ceea ce privește grăsimile animale, fapt care permite o scădere în greutate mult mai rapidă.
Prin reducerea absorbţiei de glucide şi lipide, organismul va fi obligat să apeleze la propriile rezerve adipoase pentru ca muşchii să poată continua să funcţioneze. Datorită acestui mod de alimentaţie, organismul va începe să producă corpi cetonici, care vor trebui să fie filtraţi de către rinichi. Acest fapt îi va solicita suplimentar, aşa că se impune suplimentarea cantităţii de apă pe care o consumați zilnic.
Pierre Dukan propune alternarea perioadei în care sunt consumate doarproteine pure, cu o perioadă a proteinelor asociate cu legume. Dacă prima fază este de atac, de pierdere rapidă în greutate, cea de a doua permite organismului să se recupereze și să se adapteze la noua greutate.
Faza de atac este prima fază a dietei Dukan. Scopul fazei de atac este de a declanșa procesul de slăbire. În prima fază a dietei Dukan, cei care vor să scadă în greutate pot pierde 2-3 kg în 2-7 zile. Pe durata acestei perioade, putem consuma la discreție doar alimente bogate în proteine. Acum organismul intră în starea de cetoză. Atunci, corpul tău va arde grăsimile și le va transforma în energie. În această fază nu sunt permise fructe, legume sau cereale.
Alimente permise în prima fază a dietei Dukan:
În cea de-a doua fază, vei începe să adaugi diferite alimente la dieta de slăbire, chiar dacă și acestea au un conținut ridicat de proteine și foarte puțini carbohidrați. În faza de croazieră, o pierdere în greutate sănătoasă înseamnă 1kg/săptămâna. Nu pare mult după o fază de atac terminată cu succes, dar acest lucru este mai bun pe termen lung.
Alimente pe care le adaugi în faza a doua:
Nu ai voie: cartofi, orez, porumb, mazăre, năut, linte, fasole uscată.
Faza de consolidare este considerată una dintre cele mai lungi faze ale dietei Dukan. Se bazează pe greutatea totală pe care ai pierdut-o de-a lungul dietei. Această este fază în care înveți să îți menții greutatea în timp ce adaugi alte alimente la dieta ta. Regimul permite, în această etapă, consumul alimentelor cum ar fi: fructe, pâine, brânză și alimente feculente. De asemenea, sunt permise două mese de abatere de la dietă pe săptămână.
Alimente permise:
Dieta Dukan acordă o importantă foarte mare fazei de stabilizare, deoarece acesta este momentul în care oamenii reușesc să își mențină greutatea. Acum putem mânca orice fără să ne îngrășăm dacă urmăm câteva reguli: o zi proteică pe săptămână și 3 linguri cu târâțe de ovăz pe zi. Dieta Dukan presupune respectarea acestei ultime faze pe toată durata vieții pentru a preveni recâștigarea kilogramelor pierdute.
Regulile fazei de stabilizare
Dieta Dukan este o dietă rapidă și ar putea fi un regim ideal pentru persoanele care vor să slăbească într-un timp relativ scurt. Specialiştii în nutriţie spun că Dieta Dukan promite pierderea a 10 kilograme în 14 zile. Potrivit acestora, spre deosebire de alte cure de slăbire, Dieta Dukan reduce riscul de a lua din nou în greutate, cu o singură condiţie: dacă regulile Dieta Dukan sunt urmate până în cel mai mic detaliu.
Iată cele mai simple și gustoase rețete, recomandate în toate cele patru faze ale dietei Dukan
Puiul la grătar poate fi consumat în orice fază a dietei Dukan, este scăzut în calorii și poate fi consumat cald, rece și cu aproape orice. Această rețetă de pui este delicioasă și infuzata cu lămâie și rozmarin.
Aceasta are următoarele valori nutriționale: 235 calorii, 9.7g grăsime, 0.g carbohidrați, 0 fibre dietetice, 26g proteine
Ingrediente:
Mod de preparare:
Într-un vas mare se pune uleiul de măsline, sucul de lămâie, rozmarinul, usturoiul, sarea, piperul și paprika. Adaugă puiul și lasă la marinat timp de cel puțin 3 ore, dar ar fi de preferat să-l lași peste noapte la frigider. Încălzește grătarul și gătește pieptul de pui până când este gata, aproximativ 15 minute. Timpul de gătire variază în funcție de grosimea pipetului de pui.
Aceasta are următoarele valori nutriționale: 134.9 calorii, 7.5g grăsime, 1.5g carbohidrați, 1g fibre dietetice, 17.8g proteine
Ingrediente:
Mod de preparare:
Într-un castron mic, se amestecă ouăle împreună cu crema de brânză, ceapă sau arpagic, sare și piper. Încălzește o tigaie la foc mediu. Pulverizeaz-o cu spray de gătit. Adaugă amestecul de ouă și amestecă. Las- o pe foc până când este gata.
Dieta creată de doctorul Dukan est o dietă strictă, un regim dezechilibrat, mai ales în prima fază, fiindcă presupune eliminarea completă a unor categorii de alimente – unele dintre ele necesare și extrem de folositoare organismului cum ar fi cele bogate în fibre alimentare (legume, fructe etc.). Fiind și un regim cetonic se impun precauții din partea persoanelor care au care au probleme cu rinichii.
În dieta Dukan, constipația poate fi un efect advers al primelor două faze, ddin cauza alimentației proteice.
Pentru a diminua cât mai mult riscurile, consulta un nutriționist înainte de a începe dietă Dukan. Acesta îți poate spune, conform istoricului tău medical, dacă ai anumite restricții și cât te-ai putea aștepta să slăbești.
Citește și: SUPER-DIETĂ! CUM A SLĂBIT ANDRA MĂRUȚĂ 15 KILOGRAME ÎN 4 LUNI