Dieta disociată este o modaliate simplă şi mai ales eficientă de a slăbi într-un mod sănătos. Dieta disociată are ca scop nu doar eliminarea kilogramelor în plus, ci şi schimbarea metabolismului astfel încât greutatea să rămână constantă.
Dieta disociată este printre cele mai folosite diete de slăbit pe plan mondial având 3 mari calităţi: slăbeşti rapid , nu este restrictivă şi nu are efecte adverse importante. Indiferent de forma sau de durata ei, dieta disociată are la bază principiul unei alimentații construite în funcție de grupele alimentare. Și asta pentru că organismul uman digeră în mod diferit carnea, lactatele, legumele, fructele și cerealele.
Principala regulă a unei diete disociate este că grupele alimentare nu trebuie amestecate niciodată, potrivit doc.ro. Dacă la o anumită masă sau într-o anumită zi trebuie să consumi, de exemplu, carne, nu ai voie să încalci regula nici măcar în cazul unei supe. Supa va fi doar din carne, fără legume adăugate nici măcar în timpul preparării. Acest lucru se aplică oricărui preparat pe care îl alegi. Nu trebuie însă să te sperii, pentru că vei avea timp să mănânci aproape orice îți dorești. (CITEȘTE ȘI: CUM A REUȘIT ANAMARIA PRODAN SĂ DEA JOS 17 KILOGRAME? DOUĂ ALIMENTE AU FOST NELIPSITE DIN DIETA EI)
Care sunt aceste grupe alimentare? În general, se împart în:
Cea mai utilizată și simplu de înțeles clasificare a dietelor disociate este cea realizată în funcție de ciclurile de disociere. Avem astfel 3 tipuri de diete: cu mese diferite, cu zile diferite sau cu cicluri repetate.
Dieta disociată cu mese diferite
Presupune ca fiecare dintre mesele tale să includă alimente dintr-o singură grupă alimentară. De exemplu, poți mânca fructe la micul dejun, proteine din carne slabă la prânz și legume seara. Nu uita de toate regulile de mai sus, în special de intervalul de 4 ore dintre mese.
Această variantă este preferată în special de către cei care nu se pot limita la o singură grupă alimentară o zi întreagă. Deși pare cel mai ușor de ținut, are și un dezavantaj: nu o poți urma pentru mai mult de 2 luni.
Dieta disociată cu zile diferite
Dacă alegi această variantă a dietei, vei urma un program special de luni până vineri, pe care îl vei repeta în fiecare săptămână. Poți alege dintre două programe, însă cel pe care o alegi va rămâne valabil atât timp cât vrei să ții dieta. Odată ce ai început, nu ai voie să inversezi sau să dublezi zilele.
Dieta disociată cu cicluri repetate
Este o variantă de compromis între celelalte două. Vei mânca o singură grupă alimentară de-a lungul unei zile, dar grupele nu mai sunt împărțite pe 7 zile, ci pe durate mai scurte, de 3, 4 sau 5 zile, potrivit doc.ro. (VEZI ȘI: ALEXANDRA STAN A INTRAT DE URGENȚĂ LA DIETĂ! CÂTE KILOGRAME S-A ÎNGRĂȘAT CÂT TIMP A LOCUIT ÎN SUA)
Pe durata dietei disociate evită alcoolul, sucurile carbogazoase, cofeina și zahărul. Pentru că regimul susține digestia corectă, gustările nu sunt încurajate și se recomandă o pauză de cel puțin patru ore între mesele principale. În acest interval, stomacul are suficient timp să proceseze alimentele ingerate la masa anterioară și să se pregătească pentru următoarele. Cina trebuie luată mereu înainte de ora 7 seara.
Bea cel puțin doi litri de apă zilnic și adaugă în programul tău cel puțin 30 de minute de mișcare, în orice formă. În zilele în care dieta te limitează la consumul de fructe sau legume s-ar putea să resimți o slăbiciune musculară ușoară, din cauza lipsei de proteine din meniu. În aceste cazuri poți opta pentru plimbări ușoare de 40 de minute.
Evită să bei apă cu 30 de minute înainte de masă sau în timpul mesei pentru că lichidele diluează sucurile gastrice și îngreunează digestia.
Pentru că există mai multe variații ale dietelor disociate, nu se cunoaște un număr fix de kilograme pe care le poți da jos urmând un astfel de regim. Majoritatea celor care îl urmează îi recunosc atât avantajele și dezavantajele și spun că dacă urmezi regulile, te hidratezi corespunzător și faci suficientă mișcare, poți slăbi până la 20 de kilograme în câteva luni. Cu toate acestea, sunt medici care nu recomandă dietele disociate pe perioade atât de lungi, pentru că pot duce la grave dezechilibre nutriționale. (CITEȘTE ȘI: ROXANA IONESCU A SLĂBIT 15 KILOGRAME CU O DIETĂ STRICTĂ! ”AM VĂZUT CĂ CEVA NU E ÎN REGULĂ CU CORPUL MEU”)
Monica Anghel a dat jos 20 de kilograme cu meniul dietei „333”. Vedeta nu a avut probleme de sănătate din cauza schimării bruşte în alimentaţie și a oferit un interviu pentru un forum de mămici în care a relatat, pe scurt, cum a reuşit să slăbească 20 de kg în 5 luni. Cel mai important lucru de ţinut minte dacă veţi începe dieta pe care a urmat-o artista este că trebuie să beţi 3 litri de apă pe zi!
”Am reușit să pierd 20 de kilograme în 5 luni prin regimul disociat. Practic, 3 zile mâncam carne, inclusiv mezeluri, organe și tocătură – fără orez. Următoarele trei zile erau dedicate legumelor și fructelor… și aici era permis orice în afară de mazăre, fasole verde, cartofi, banane, semințe, fistic, pere, struguri și fructe confiate. Apoi urmau zilele de lactate, unde era permis orice, inclusiv smântana.
Chiar și când mergeam la restaurant comandam un platou cu mai multe sortimente de brânză. Am reușit să scap de 20 de kilograme… e mare lucru. Am pierdut 7 kilograme chiar în primele două săptămâni, iar după aceea nu am mai dat jos nimic timp de o lună. Mă frustra puțin ideea, însă știam de la soțul meu că așa se întâmplă – după o slăbire bruscă se petrece una treptată. Chiar și organismul se obișnuiește cu un anumit regim de alimentație și nu mai reacționează așa surprins”, a povestit, în urmă cu ceva timp, Monica Anghel.
Dieta „333” este o metodă de slăbit populară, pentru că te ajută să scapi de kilograme într-un timp foarte scurt. Dieta „333” înseamnă 3 zile de carne, 3 zile de fructe şi legume, 3 zile de lactate. În acest regim, nu exista o limită în ceea ce priveşte cantitatea. Carnea trebuie să fie preparată la aburi sau la grătar.
3 zile dedicate fructelor şi legumelor, cu excepţia alimetelor bogate în carbohidraţi, cum ar fi bananele, strugurii, fructele uscate, fructele confiate, cartofii, mazărea şi fasolea. Legumele pot fi preparate la aburi, pe gratar sau la tigaie, cu puţină apă. Este exclusă folosirea uleiului.
3 zile dedicate lactatelor: este recomandat să consumi doar lactate degresate.