O nouă dietă este în trend, la noi în țară. Mai multe românce au început să o țină pentru a scăpa de kilogramele în plus.
În ultima vreme, a apărut un nou stil de a obține silueta dorită care atrage atenția. Fiecare an vine cu o nouă dietă „revoluționară”, iar tendințele precum curelele detox, dieta ketogenică sau alte diete de slăbit devin la modă. Toată lumea este interesată să afle mai multe despre rețetele care devin virale pe internet.
Dieta cu vlăstari a devenit o tendință populară pe Internet, atrăgând din ce în ce mai mulți adepți. Tinerii sunt interesați să slăbească sau să își mențină sănătatea, adoptând rețete ce includ microplante. Germenii de ridichi, orz, grâu sau floarea-soarelui sunt folosiți în shake-uri, supe și salate. Cu toate acestea, nutriționiștii avertizează că aceste plante nu ar trebui consumate în exces!
Obsesia recentă a celor care au experimentat diverse diete se îndreaptă către rețetele de supe și sucuri ce conțin microplante. Deși shake-urile au atât avantaje, cât și dezavantaje, este esențial să menținem un echilibru adecvat. Vlăstarii sunt plante cultivate fără pesticide, în micro-sere, unde sunt hrăniți numai cu nutrienții esențiali. Cu toate acestea, nutriționiștii atrag atenția asupra riscurilor. Adoptarea unei diete exclusive bazate pe astfel de microplante poate avea consecințe negative pentru sănătate.
„Să ne ducem în extrema de a folosi termenul dietă, e ca şi cum ai zice dietă cu apă, dietă cu aer. Nu, nu există o dietă cu vlăstari. Există pur şi simplu că ai introdus în alimentaţia ta alte verdeţuri şi atât”, a spus Fabius Antal, specialist în well-being, pentru ObservatorNews.
Chiar dacă plantele aflate în stadiul inițial de dezvoltare sunt bogate în proprietăți benefice, este important să nu le includem în mod regulat în alimentația noastră.
Dacă educaţia noastră alimentară lipseşte şi noi ne dorim să slăbim şi folosim lăstari într-un smoothie sau într-o salată s-ar putea efectele benefice să întârzie să apară. Ca şi consum pe termen lung, nu este recomandat, deci în fiecare zi să-i consumăm în formă lichidă nu este cea mai bună decizie”, a declarat Narcisa Covataru, dietetician clinic.
În rândul microplantelor apreciate în țara noastră, se numără germenii de grâu, ridichii și floarea-soarelui. Aceste microplante sunt adesea preferate pentru conținutul lor bogat în nutrienți și pentru versatilitatea lor în bucătărie.
Germenii de grâu sunt cunoscuți pentru aportul lor de vitamine și minerale esențiale, ridichii adaugă o notă de prospețime și aromă, iar floarea-soarelui oferă un plus de textură și savoare. Datorită acestor calități, aceste microplante sunt utilizate în diverse rețete, de la salate și sandvișuri până la supe și smoothie-uri, aducând o varietate de beneficii pentru sănătate și gust.
„Avem varianta asta cu acizi graşi. Avem vitamina A, avem vitamina C, deci practic dacă îi consumăm în varianta vlăstari avem mult mai multe beneficii decât dacă îi consumăm sămânţa sau ceea ce ar ajunge la maturitate”, a declarat Narcisa Covataru, dietetician clinic.
Originea dietei cu microplante poate fi urmărită până în Statele Unite, ca o reacție la prevalența mâncărurilor fast-food în cultura alimentară. În anii ’80, Dan Barber, un cunoscut bucătar american, a fost un pionier în crearea unor meniuri ce includeau vlăstari, adresându-se celor care căutau un stil de viață sănătos.
Citește și: CE ESTE BINE SĂ MĂNÂNCI ÎN POSTUL PAŞTELUI? ALIMENTELE PE CARE LE CONSUMĂ CARMEN BRUMĂ