Dieta cu pătrunjel. De foarte multe ori, pătrunjelul este subapreciat, deşi are calităţi nutritive şi paleative. Sunt mulţi cei care nu cunosc beneficiile sale şi cred doar că este bun doar pentru a da savoare supelor şi pentur decoruri.
Poate nu aţi auzit de dieta cu pătrunjel. Se ţine o săptămână şi te poate ajuta să scapi foarte repede de 4 -5 kilograme. De asemenea, această dietă cu pătrunjel poate ajuta în repararea ficatului, ţine sub control tensiunea şi este un stimulet pentru rinichi şi reparator al ficatului, mai ales pentru cei care suferă de reţineri de apă.
Dieta cu pătrunjel contribuie foarte bine la reducerea greutăţii corporale în mod sănătos, fără să pună în pericol echilibrul de vitamine din organism.
Consumat crud sau sub formă de infuzie, decoct, pătrunjelul este eficient în tratarea edemelor, infecţiilor, asteniei, tulburărilor de circulaţie sanguină, hipertensiunii, bolilor reumatice, anorexiei,meteorismului şi colicilor abdominale, astmului bronşic, amenoreei şi elimină halena (respiraţia urât mirositoare).
Pătrunjelul conţine mai multă vitamina C decât lămâia, portocala sau varza, la care se adaugă vitaminele A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, K şi E. De asemenea, este o sursă importantă de glucide, proteine, minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu), ulei volatil, lipide şi flavonoizi.
Dieta cu pătrunjel. Cum se prepară salata
Pătrunjelul limitează procesele inflamatorii, are efect antirahitic, antiscorbutic, vermifug, diuretic, neutralizează efectele intoxicaţiei cu tutun, alcool, alimentaţie excesivă cu carne sau prelucrată industria şi conţine uleiuri volatile cu efect antitumoral.
Dieta cu pătrunjel constă într-o salată pe care să o mâncaţi zilnic. Aveţi nevoie de frunzele şi codiţele de la şase legături. Se toacă mărunt şi se adaugă apoi frunze de mentă, o lingură de grâu pisat şi înmuiat în apă timp de 30 de minute, o roşi mare tăiate şi zeama de la o lămâie.
În timpul zilei mai puteţi adăuga la dieta cu pătrunjel şi alte alimente. De exemplu, la micul dejun puteţi bea o ceaşcă de cafea sau un fruct, precum portocala, banană, măr sau grapefruit.
La prânz puteţi mânca piept de pui fiert sau la grătar şi un măr sau o pară. La cină mâncaţi un ou fiert, un morcov ras şi un măr. De asemenea, beţi cel puţin 2 litri de lichide şi evitaţi sucurile.
Dieta cu pătrunjel. La ce ajută această plantă
Pătrunjelul mai conţine: calciu (100 grame de pătrunjel conţin 245 mg de calciu), fosfor, potasiu (114 grame de patrungel conţin 1000 mg de potasiu), mangan (100 grame de pătrunjel conţin 2.7 mg de mangan), inozitol şi sulf.
Pe lângă faptul că oferă substanţe nutritive esenţiale, pătrunjelul echilibrează şi stimulează energia organelor, îmbunătăţindu-le capacitatea de asimilare şi utilizare a nutrienţilor. Iată care sunt şi alte beneficii ale consumului de pătrunjel: ajută la dizolvarea calculilor renali, îmbunătăţeşte digestia, prevenind astfel balonările şi indigestia, îmbunătăţeşte nivelul de estrogen şi reface circulaţia sangvină a uterului, stimulează sistemul imunitar, datorită conţinutului extrem de bogat în vitamina C, betacaroten, vitamina B12 şi clorofilă, stimulează funcţionarea tiroidei, are proprietăţi laxative. În cazurile de constipaţie acţionează blând, fără efecte secundare, ameliorează durerile reumatice.