Dieta cu hrişcă este considerată una foarte dură, cu ea putând să slăbiţi până la 12 kilograme într-o săptămână. Există şi o variantă de dietă pentru post, dar nutriţioniştii recomandă să nu ţineţi tot postul cu această dietă, ci doar şapte zile din el, tocmai pentru că regimul este destul de restrictiv şi poate deveni periculos pentru sănătate.
Hrişca este un aliment tradiţional în Rusia, Ucraina, Franţa şi Polonia. La noi în ţară, hrişca este consumată mai ales în Bucovina, unde este un ingredient tradiţional pentru sarmale. Hrişca este bogată în vitaminele E, B1 şi B2, dar şi în proteine, carbohidraţi, fibre, fosfor, magneziu, cupru, zinc, mangan, seleniu şi fier. Deşi nu face parte din clasa cerealelor, seminţele sale seamănă cu boabele de grâu. Dieta cu hrişcă pentru post durează doar şapte zile şi nu este recomandat să o prelungiţi. O puteţi relua după o pauză de trei săptămâni, însă.
Dieta cu hrişcă pentru zilele de post presupune să beţi doi litri de apă cu lămâie pe zi (o linguriţă de zeamă de lămâie la un litru de apă) şi să nu mâncaţi alte alimente în afară de sare neiodată, legume şi zarzavaturi proaspete. Nu se adaugă nici măcar ulei în salate. Atenţie, este indicat să folosiţi seminţe de hrişcă bio.
Seminţele de hrişcă se hidratează de seara în apa, la frigider, pentru a se elibera enzimele utile în cazul în care le mâncaţi crude, dar şi pentru o fierbere mai rapidă.
Dimineaţă, la micul dejun: o cană de seminţe de hrişcă fierte, bine scurse, cu puţină sare.
La prânz: o salată de crudităţi cu seminţe de hrişcă fierte. Puteţi folosi un ardei, două roşii, o legătură de pătrunjel, trei linguri de hrişcă fiartă, ceapă verde, câteva frunze de spanac proaspăt, morcov ras.
Gustarea de după-amiază: seminţe de hrişcă fierte cu puţină sare – o cană.
Cină: salată de legume proaspete cu trei linguri de hrişcă fiartă. Legumele pot fi diferite faţă de cele de la prânz.
Meniul se repetă pentru cele şapte zile. Nu uitaţi să beţi doi litri de apă pe zi. De asemenea, puteţi bea şi două căni de ceai neîndulcit de hrişcă.
Dietă cu hrişca pentru zile de post are şi rol de detoxifiere. Dacă vă simţiti ameţiţi şi aveţi senzaţie de căldură sufocantă şi transpiraţii, este indicat să consumaţi o cană de limonadă cu 3-4 linguri de miere şi zeamă de la o jumătate de lămâie, pentru că este posibil să aveţi căderi de glicemie. Cel mai indicat este, de altfel, să întrebaţi medicul sau nutriţionistul dacă puteţi ţine o astfel de dietă.
– Se pot folosi seminţele de hrişcă hidratate peste noapte, care pot fi mâncate crude sau fierte.
– Se poate folosi făină de hrişca pentru preparate raw vegane.
– Se poate bea ceai de hrişcă neîndulcit, nu mai mult de două căni pe zi.
Hrişca se poate mânca cu iaurt şi chefir. În fiecare zi a dietei poţi să mănânci terci din hrişcă şi să bei iaurt cu 1% grăsime, dar nu mai mult de un litru pe zi. Este important că beţi cel puţin doi litri de apă minerală sau plată pe zi. Pe timpul dietei, puteţi bea ceai şi cafea neîndulcite, fără să depăşiţi, în total, trei litri de lichide zilnic. De asmenea, puteţi mânca şi fructe, dar moderat (exemplu: maximum două mere). Băuturile alcoolice sunt strict interzise în această dietă. Ea mai presupune şi să luaţi suplimente cu multivitamine, atât în timpul dietei cât şi cel puţin o lună după ce aţi ţinut acest regim, potrivit diet-health.net.
După ce aţi slăbit cu dieta cu hrişcă, nutriţioniştii recomandă să nu consumaţi mai mult de 600 de calorii pe zi, timp de două săptămâni, după care puteţi dubla numărul caloriilor, pentru următoarele 10 zile. Dieta cu hrişcă trebuie repetată, pentru a consolida rezultatele.