Dieta Paleo, cunoscuta si sub denumirea de "dieta oamenilor cavernelor", scade cu pana la 50% riscul de cancer intestinal, o maladie care cauzeaza peste 16.000 de decese in fiecare an in Marea Britanie.
Dieta Paleo reprezinta o metoda in voga pentru a slabi. Ea are insa si alte beneficii importante, intrucat reduce la jumatate riscul de cancer intestinal.
Adeptii acestei diete au renuntat la alimentele procesate, precum preparatele servite in restaurantele fast-food, preparatele semicongelate, paine si paste. In schimb, ei mananca doar acele alimente care erau disponibile pentru populatiile de vanatori-culegatori din paleolitic, precum fructe, legume, nuci, seminte si carne slaba.
Jucatorul de crichet englez Andrew Flintoff si vedetele de cinema Megan Fox si Matthew McConaughey se numara printre vedetele care au reusit sa slabeasca foarte mult cu ajutorul acestei diete.
In plus, oamenii de stiinta americani au descoperit de curand ca dieta Paleo reduce la jumatate riscul de cancer intestinal. Cercetatorii de la Universitatea Emory din orasul Atlanta au analizat obiceiurile alimentare ale unui numar de 2.301 persoane – femei si barbati -, cu varstele cuprinse intre 30 si 74 de ani.
Participantii la studiu au fost catalogati in functie de cat de „paleolitica” era dieta lor. Voluntarii au fost rugati apoi sa incerce si dieta mediteraneana, care permite consumul moderat de lapte, iaurt, cereale si alcool. Apoi, datele despre dietele lor au fost comparate cu dosarele medicale ale participantilor.
In total, 564 dintre voluntari au dezvoltat un adenom colorectal – o tumoare benigna care este un precursor al cancerului intestinal.
Pentru femeile care respectau cel mai mult regulile dietei Paleo, riscul de aparitie a tumorilor a scazut cu 29 de procente, iar cele care au adoptat dieta mediteraneana au prezentat un risc cu 26% mai scazut.
In cazul barbatilor, dieta Paleo a avut beneficii si mai mari: riscul de cancer intestinal a scazut cu 51%.
Studiul a fost publicat in American Journal of Epidemiology.
Oamenii de stiinta au afirmat in anii 1970 ca organismul uman este mai bine adaptat pentru dietele preistorice. Insa aceasta idee a devenit una in mare voga abia dupa ce a fost publicata de nutritionista americana Loren Cordain, in 2010. Criticii ei spun ca dieta Paleo nu tine cont de felul in care au evoluat oamenii si ca un astfel de regim ar putea duce la malnutritie.
Dieta Paleo prezinta anumite similaritati cu o alta dieta celebra, Atkins, care mizeaza pe o abordare stricta – renuntarea totala la carbohidrati.
Cel mai important aspect al ambelor diete consta in faptul ca ele incearca sa evite produsele alimentare moderne, cele din viata de zi cu zi, precum painea, cartofii, pastele si orezul, mizand in schimb pe un aport mare de proteine care provin din carne slaba, peste si oua.
Dar, in timp ce dieta Paleo ii incurajeaza pe adeptii ei sa manance si o varietate larga de fructe si legume proaspete, acestea sunt, in mod traditional, limitate in dieta Atkins.
Dieta Atkins accepta, de asemenea, carnea procesata precum sunca si produsele lactate precum branza si smantana, insa acestea nu vor fi gasite niciodata in meniurile concepute pe baza dietei Paleo.
Sursa: Mediafax