Peste tot in lume se adauga E-uri in alimente in scopul conservarii pentru mai mult timp. La noi, insa, specialistii au atras atentia asupra faptului ca se depaseste cu mult limita admisa. Afla din acest tabel care sunt E-urile nocive si cum ne pot provoca modificarea organelor!
Alimentele procesate nu sunt hranitoare Metabolismul nu este pregatit pentru E-uri, ne avertizeaza specialistii. „Agricultura este intensiva si chimizata, solurile cultivate sunt saracite de macro si microminerale, alimentul este vitregit de nutrienti, saturat de aditivi alimentari de sinteza, de grasimi artificiale si proteine degradate. Niciun aliment procesat artificial nu este echivalent nutritional cu vreun aliment natural (integral neprocesat). Prin urmare, dincolo de aparente, resursele alimentare sanatoase s-au redus drastic”, spune prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul general al Institutului de Cercetari Alimentare. E-urile periculoase E150, E172, E173, E141 – coloranti E477 – emulsificator E102 sau Tratrazina – colorant galben, foarte nociv, se gaseste in bauturi, mustar si gem. Acesta poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic E110 sau Sunset yellow – colorant galben, este tot cancerigen si se afla in dulciuri, prajituri, budinci, diverse sucuri E120 – colorant care provoaca alergii E124 sau Ponceau 4R – colorant rosu, este toxic si produce tumori pe glanda tiroida. Acesta se gaseste in mezeluri. E-uri cancerigene E131, E123, E142 – coloranti E211 – acid benzoic si derivatii sai, conservant. Este interzis in SUA, dar permis la noi si se afla in unele bauturi racoritoare E213, E214, E215, E217 – conservanti. Sunt inclusi in continutul unor bauturi racoritoare E230 – conservant E621 – glutamatul de sodiu, potentiator de arome E631, E632 si E633 – inozinati E627, E628, E629 – guanilati E634, E635 – rinoglucide (potentiatori de gust si aroma) E-urile toxice E220, E221, E222, E224! – Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, acesti sulfiti-conservanti produc boli intestinale si alergii. Acestea se gasesc in carnea de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin E338 – acidifianti, afecteaza tubul digestiv, se gasesc in produsele cu gust acru sau acid ridicat E339, E340, E341 – saruri de topire, afecteaza tubul digestiv E407 – gelifiant, afecteaza tubul digestiv E450 – emulsificator, provoaca tulburari ale tubului digestiv E461, E463, E465, E466 – agenti de incarcare, afecteaza tubul digestiv E230 – conservant, interzis in Australia recent si in UE, dar permis la noi. Se afla in citricele prelucrate E231 – ortofenilfenol, conservant. Acesta este si un posibil cancerigen, interzis in SUA si Australia. Produce boli de piele E232 – conservant, poate produce boli de piele E200 – conservant, extrem de toxic, suprima din organism vitamina B12 E320 – butil-hidroxi-anisol BHA, conservant, posibil si cancerigen, se gaseste in cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat E321 – acidul benzoic, antioxidant, posibil si cancerigen. Creste, de asemenea, nivelul colesterolului. Il gasim in margarina E311, E312 – antioxidant, ataca sistemul nervos E330 – sarea de lamaie, acesta devine cancerigen daca este consumat in exces E-urile bune E306 – vitamina E naturala, antioxidant puternic, prezent in ficat, oua, peste, soia Acidul scorbic ? vitamina C naturala E300 – antioxidant puternic E140 – clorofila E322 – colorant natural, lecitina E440 – antioxidant natural, pectina E407 – gelifiant natural, extras dintr-o alga marina