Diamantul roz ”The Pink Legacy”, scos la licitație. Este evaluat la o sumă care îți taie răsuflarea
Diamantul roz ”The Pink Legacy” va fi scos la licitație! Este evaluat la o sumă care îți taie răsuflarea – 30 – 50 de milioane de dolari!
The Pink Legacy (Moștenirea roz), un diamant roz de aproape 19 carate, evaluat la 30 – 50 de milioane de dolari, va fi scos la licitație pe 13 noiembrie. Evenimentul va avea loc la filiala din Geneva, Elveția, a casei Christie’s, potrivit Reuters.
Diamantul de 18,96 de carate, cu o tăietură dreptunghiulară, din categoria roz aprins (fancy vivid), este în prezent expus la casa Christie’s din Londra, consemnează Mediafax.
În istoria de aproape 250 de ani a casei Christie’s, doar patru diamante roz din clasa fancy vivid şi de peste 10 carate au fost puse în vânzare, iar The Pink Legacy este cel mai mare dintre ele și ar putea stabili un nou record de preț.
Diamantul face parte din colecția Oppenheimer, familia care a fondat una dintre cele mai mari companii specializate în exploatarea și comerțul cu diamante – De Beers.
Recordul de preț per carat pentru un diamant roz din această categorie a fost stabilit în noiembrie 2017. La filiala din Hong Kong a casei Christie’s a fost vândută nestemata de aproape 15 carate The Pink Promise (Promisiunea roz), pentru 32.480.500 de dolari.
Cuvântul ”diamant” provine din limba greacă și înseamnă ”indestructibil”
Cuvântul „diamant” provine din limba greacă și înseamnă „indestructibil”. Diamantele sunt singurele pietre prețioase din lume care conțin un singur element chimic, carbonul, cristalizat într-o formă cubică.
Diamantele se formează la temperaturi ridicate, la o adâncime cuprinsă între 120 și 200 de kilometri sub suprafața pământului, datorită activității vulcanice. Acestea sunt extrase din roci vulcanice, precum kimberlitul (descoperit în orașul Kimberly din Africa de Sud) sau lamproite, consemnează teilor.ro.
Conform geologilor, cele mai vechi diamante s-au format în urmă cu 2,5 miliarde de ani, iar cele mai tinere s-au format în urmă cu 45 de milioane de ani. Nu toți atomii de carbon expuși la temperaturi înalte formează diamante.
Există patru criterii de evaluare a diamantelor: greutatea în carate, culoarea, claritatea și tăietura
Pentru că toate aceste cuvinte încep cu litera „c” în limba engleză (carats, color, clarity, cut), sistemul de evaluare stabilit de Gemological Institute of America în anii 1950 mai este cunoscut și sub denumirea de „cei 4 C”:
- Greutatea în carate este cea care măsoară dimensiunile diamantelor – un carat echivalează cu 0,2 grame.
- Culoarea împarte diamantele în două categorii:
– incolore – acestea sunt cele mai populare. Intensitatea culorii este notată cu litere de la D (cel mai puțin nuanțat și totodată cel mai valoros) la Z (nuanțe de galben sau maroniu);
– fancy – au o intensitate a culorii care depășește standardul Z, iar nuanțele cele mai rare sunt cele de roșu și cele de violet. În această categorie intră diamantele albastre Hope, diamantele verzi Dresden, diamantele roz Argye și diamantele roșii Hancock.
- Claritatea sau puritatea diamantelor măsoară gradul incluziunilor prezente în acestea. Există șapte categorii de diamante în funcție de acest criteriu: FL (nivelul maxim de claritate), IF (imperfecțiuni externe minuscule), VVS-1 (o singură incluziune de dimensiuni mici), VVS-2 (incluziuni minuscule), VS (incluziuni vizibile doar cu lupa de 10x), SI (1-2) (incluziuni ușor vizibile cu lupa) și I (1-2-3) (incluziuni vizibile cu ochiul liber).
- Tăietura se referă la proporțiile, finisajul și tăietura diamantului, care îi conferă strălucire. Există cinci moduri de tăiere: ideal, optim, bun, standard și mediu. În ceea ce privește forma, cel mai frecvent întâlnite sunt: briliant, smarald, baguette, marquise, trillion, princess.
Cele mai scumpe diamante din lume
Diamantul Hope
Diamantul Hope are 45,52 de carate și este în prezent deținut de Muzeul de Istorie Naturală Smith din Washington DC. Culoarea sa pare albastră atunci când este privit cu ochiul liber, dar sub lumină ultravioletă strălucește în nuanțe roșiatice. Valoarea lui este estimată la 350 de milioane de dolari.
Diamantul Cullinan
Cu o greutate de 3.106,75 de carate, acest diamant este cea mai mare piatră prețioasă de o asemenea calitate din lume. După șlefuire, a scăzut la 530,2 carate și a devenit Cullinan I sau Star Africa 1st și până la apariția diamantului Golden Jubilee de la aceeași mină, în 1985, nu a avut concurență. Valoarea lui este estimată la 400 de milioane de dolari.
Diamantul Sancy
Diamantul de 55,23 de carate de un galben pal are, cel mai probabil, origini indiene și a fost unul dintre primele diamante din lume șlefuite cu fațete paralele. Piatra este deosebită și păstrată în prezent în colecția de bijuterii a Casei Regale Franceze, la muzeul Luvru. Valoarea sa este inestimabilă.
Diamantul Koh-I-Noor
„Muntele Luminii” este un diamant cu denumire de origine persană de 105 carate. Originar din Golconda, India, a fost deținut de numeroși conducători indieni și persani. Dimensiunile pietrei prețioase, deținută în prezent de Coroana Britanică și expusă în Turnul Londrei, sunt de 36 x 31,9 x 13,04 mm, iar valoarea sa este inestimabilă.
Citește și ”Paul John Vasquez a murit! Celebrul actor din „Sons of Anarchy” avea 48 de ani!”