Dezvăluirile cutremurătoare ale unui român aflat în ”zona roșie”: ”A murit după două zile! Eu risc în fiecare clipă!”
Doar câțiva kilometri îl despart pe Daniel Barzaghideanu de locul în care au fost depistați primii italieni, din acea zonă, infestați cu coronavirus! Este un român care muncește în Italia de 18 ani, acolo unde și-a găsit tărâmul liniștit al vieții. Doar că traiul i-a fost bulversat de pandemie. Daniel nu stă izolat în casă, pentru că are un serviciu care-l obligă să iasă. Așa că, în fiecare zi, face traseul până la Padova și retur. Riscă. Dezvăluirile pe care le face, în exclusivitate, pentru CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, sunt impresionante. (VEZI ȘI: “Regele” Salam, obligat la izolare și…)
”Risc în fiecare zi, în fiecare clipă cu serviciul. Intru în contact cu multă lume de când plec de acasă și până mă întorc!”. Sunt primele cuvinte din lunga poveste de viață în ”haosul coronavirus” pe care Daniel Barzaghideanu, românul plecat la muncă în Italia în 2002, o trăiește acum pe pielea lui, la Due Carrare. Totul a început pe 20 februarie, aproape de locul în care Daniel se stabilise. La câțiva kilometri de Padova. ”Am auzit atunci despre primele două cazuri din Italia. Era vorba de doi bătrâni, depistați aici, la vreo opt kilometri distanță de mine, localitatea se numește Vo. Erau două persoane în vârstă, de 76 și 68 de ani”, povestește Daniel.
”Au fost imediat internați în spitalul Schiavonia, din localitatea Monselice, asta e la șase kilometri de casa mea. Cel de 76 de ani avea să moară în weekend, la vreo două zile după ce fusese internat.
Au închis, atunci, spitalul și tot personalul medical a rămas închis înăuntru. Au închis comuna, au băgat militari, pentru siguranță. Nu intra nimeni. Cei care munceau acolo nu puteau părăsi locul… Au fost izolați. Asta până pe 6 martie, când a fost refăcut testul, nu a ieșit nimeni pozitiv și atunci s-a deblocat zona. Bine, apoi s-a intrat într-o carantină generală, cu restricții… De asta nu e nimeni pe stradă acum”, este dezvăluirea lui Daniel Barzaghideanu, românul care continuă să muncească acolo, deși își riscă, clipă de clipă, sănătatea. (NU RATA: În plină stare de urgență, înflorește bișnița cu spirt, măști și…)
Criza îl spetește: ”Muncesc între 10-15 ore pe zi!”
Daniel Barzaghideanu a plecat la muncă, în Italia, în anul 2002, după ce s-a consultat îndelung cu iubita lui, Elena, (acum soție), care avea aproape toate neamurile în Peninsulă. Ca oricărui imigrant, i-a fost greu la început. Dar norocul i-a surâs după patru ani de căutări: și-a găsit un serviciu pe care-l păstrează și acum. ”Lucrez la o firmă de curățenie în Padova, zonă lovită de acest virus. De o lună muncesc între 10 și 15 ore pe zi, dat fiind numărul mare de cereri pentru dezinfectarea birourilor și locurilor de muncă”, spune Daniel Barzaghideanu. (VEZI ȘI: Cercetătorii germani au anunţat că pandemia de coronavirus va dura 2 ani! Ce au spus despre numărul persoanelor infectate cu COVID-19)
”Lumea vrea acum curățenie mai amănunțit, să zic așa, cu frica asta de coronavirus. Lucrez la tramvaie, la birourile de la logistică. Lumea pleacă la ora 4 după-amiaza și atunci fac curat. Acum, cu regulile astea noi, date de situația actuală din Italia, trebuie să stau la cel puțin un metru distanță de orice persoană, să am mască permanent pe față, mănuși, detergenți… S-a dat lege, trebuie să dezinfectăm tot ce înseamnă clanțe, mânere… Dăm cu clor pe ele… Nu cu alcool. Lucrez luni-miercuri-vineri în primărie, în rest lucrez la birouri, la tramvaie, chiar lângă Padova.
La început nu prea am crezut ce se întâmplă. Acum, situația e rea, e gravă. Se înrăutățește. Au închis școlile, apoi tot. Sunt deschise doar fabricile, fiind în Nord, iar economia trebuie ținută de cineva. Se lucrează în fabricile mari și de stat. Farmaciile și magazinele, supermarketurile sunt deschise. Atât. În rest, totul e închis. Teatre, biblioteci, restaurante, centre sportive, tot!”, a continuat Daniel.
„Risc în fiecare zi cu serviciul. Intru în contact cu multă lume de când plec de acasă și până mă întorc.Cei care conduc tramvaiul, la fel. Port mască, la noi, dacă nu porți, se uită lumea urât la tine. Iar când vorbești cu oamenii, trebuie să ai vreo doi metri distanță. Nu se mai dă noroc. Mi-e frică să tușesc sau să strănut… ”, a mai spus românul din Italia.
Tatăl lui Daniel: ”Vino acasă!” / ”Mi-e frică!”
Tatăl lui Daniel i-a cerut să se întoarcă în România, după ce în Italia ”iadul coronavirus” începuse să se dezlănțuie. Daniel a refuzat. De ce?
Are două motive: ”Taică-miu mi-a zis să revin în România, m-a întrebat când vin, acum vreo 10 zile, când încă nu era starea asta generală strictă, când nu era criza asta. I-am zis că nu vin. Păi, cu sistemul sanitar de acolo mori. Măcar, aici mai scapi. Și, în primul rând, mi-a fost teamă să nu molipsesc pe cineva, că nu știam atunci dacă sunt pozitiv, negativ… Nu am făcut un test.” (NU RATA: Materiale sanitare la preț de lux. Cât a ajuns să plătească un spital din România pentru o mască de unică folosință, în sistemul de achiziții)
Daniel: ”Padova e pustie!”
Daniel a mai explicat, pentru CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, care este starea de spirit a oamenilor de acolo. Padova este pustie, indiferent de oră. Ca argument, aduce câteva fotografii, dar și un filmuleț trist, fără viață…
”Lumea e speriată. Nu vezi oameni pe stradă. La 8 seara, la 3 jumate după-amiază, mașinile erau bară la bară… Acum, nimic. Toți au luat-o în râs, dar, de la o zi la alta s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Am făcut filmuleț, poze… Cum arată acum Padova, sâmbăta și duminică… În centru… E pustie.
Acum e OK cu magazinele, sunt aprovizionate, găsești oricând ceea ce ai nevoie. A fost, într-adevăr, o perioadă de 3-4 zile când magazinele erau goale, a fost o teamă a oamenilor, luau tot, goleau rafturile. Acum, s-au dat asigurări de către autorități că magazinele vor fi aprovizionate mereu. Și nu numai magazinele”, a remarcat românul aflat în focarul de coronavirus.
Daniel: ”Fiul meu e izolat, în casă, de o lună!”
Daniel și Elena, soția lui, care, de curând, și-a reluat serviciul, sistat pentru o săptămână, au un băiat, Andrei, în vârstă de 13 ani. Visează să ajungă mare fotbalist, așa cum o făcuse tatăl lui, care a bifat doar statutul de ”idol – golgheter” al unui cartier cu echipă de fotbal în Divizia D, pe atunci. Andrei este junior la AC Este, o echipă din Liga a 3-a italiană. Doar că acum și fotbalul s-a încheiat pentru el. (VEZI ȘI: Gigi Becali a cumpărat un camion de produse și… le-a donat la ”Matei Balș”)
”Ultima oară a jucat prin februarie. Apoi, gata. De o lună stă doar în casă. Am mai jucat fotbal, cu el, doar în bucătărie. Sau prin grădină, o dată, cu un sul de hârtie igienică”, a încheiat tatăl lui Andrei.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)