Dezlegare importantă în Postul Paștelui. Ce ai voie să mănânci, de fapt, astăzi
Postul Paștelui este cel mai lung dintre cele patru posturi mari care sunt în fiecare an. În plus, are și cele mai multe restricții alimentare și de aceea este considerat și cel mai greu de ținut. Sunt doar două dezlegări la pește în cele șase săptămâni de post. În Săptămâna Mare, postul este și mai aspru. Și astăzi există o dezlegare, conform calendarului creștin ortodox.
Ce dezlegări sunt în Postul Paștelui
Anul acesta, Postul Paștelui a început pe 2 martie. Timp de 48 de zile, credincioșii ortodocși care vor să-și purifice sufletul trebuie să se abțină de la alimentele pe care le consumă în mod normal. Bineînțeles că postul nu reprezintă doar restricția la mâncare și la băutură. Este perioada în care trebuie să fim mai buni, atât cu fapta, cât și cu gândul. De asemenea, în Post nu se fac nunți și botezuri și nu se participă la niciun fel de petreceri.
În ceea ce privește alimentația, Postul Paștelui este mult mai restrictiv față de Postul Crăciunului sau față de celelalte două posturi de peste an. Astfel, în cele șase săptămâni ai voie să mânânci de două ori pește. Prima dată pe 25 martie, atunci când se sărbătorește Buna Vestire, și în Duminica Floriilor. Anul acesta, Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim pică pe 12 aprilie, cu o săptămână înainte de Paște.
În restul Postului Mare, dezlegările sunt puține și limitate. De exemplu, astăzi, ca și în celelalte duminici din post, ai voie să consumi ulei și vin.
Post aprig în Săptămâna Mare
Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor reprezintă una dintre cele mai importante din calendarul Bisericii Ortodoxe. Este săptămâna în care Domnul Iisus Hristos a pătimit și a fost răstignit pentru a obține mântuirea omenirii. Anul acesta, Săptămâna Mare va începe pe 13 aprilie și se va încheia duminică, pe 19 aprilie, atunci când credincioșii vor sărbători Învierea Mântuitorului.
În aceste zile, postul este cel mai aspru. Pentru cei care vor și pot să respecte rânduielile bisericești, Săptămâna Patimilor reprezintă o provocare, din punct de vedere al restricțiilor alimentare. Astfel, în primele trei zile, luni, marți și miercuri, este indicat să se țină post negru până seara. Atunci se poate mânca pâine și se poate bea apă.
În Joia Mare, când are loc Denia celor 12 Evanghelii, este dezlegare la ulei și la vin. În ultimele două zile ale Postului Mare, vineri și sâmbătă, trebuie ținut post negru, adică nu se bea și nu se mănâncă nimic.