Dezastru pentru proprietari. Ce imobile nu vor mai putea fi închiriate!

Publicat: 07/03/2023 | 19:50
Imaginea are caracter ilustrativ

Cetățenii care au apartamente în imobile ce aparțin de diferite clase de risc seismic trebuie să știe faptul că există proiect de lege care va fi dezbătut la Senat și care prevede noi măsuri pentru aceștia! Mai cu seamă, este vorba despre modificările care ar trebui aduse Legii 212/2022. Iată detaliile mai jos, în articol.

S-a propus o modificare a Legii 212/2022 care prevede mai multe măsuri menite să reducă riscul seismic al clădirilor. Potrivit informațiilor, proiectul de lege a fost adoptat de Guvern și ajunge pe masa Senatului. Mai cu seamă, proprietarii care dețin apartamente în imobilele ce fac parte din diferite clase de risc seismic, în România, ar putea primi interdicție de a le mai oferi spre închiriere.

Potrivit informațiilor, legea propusă arată că „se interzice închirierea sau cedarea în comodat / folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic Rs I”.

Vezi și REGULI ESENȚIALE DE URMAT, ÎN CAZ DE CUTREMUR. RAED ARAFAT A EXPLICAT CARE ESTE PRIMUL LUCRU PE CARE TREBUIE SĂ ÎL FACI, CÂND ARE LOC UN SEISM

Ce alte modificări se mai află în proiectul de lege?

De asemenea, s-au mai propus următoarele modificări: reintroducerea interdicției organizării unor activități publice în clădirile respective; interdicții aplicate tuturor contractelor, fără excepții, potrivit variantei adoptate de Guvern; executarea lucrărilor de intervenții în clădirile cu „bulină roșie” ar putea fi efectuată cu acordul a jumătate + 1 din numărul proprietarilor (în prezent se face prin acordul unanimității proprietarilor); evaluarea vizuală a clădirilor, până în anul 2026, arată avocatnet.ro.

De reținut faptul că, în acest moment, proiectul de lege nu a fost aprobat. Pentru a putea intra în vigoare, trebuie să treacă de Parlament și, apoi, promulgat de Președinte.

Citește și CE TREBUIE SĂ FACI ÎN CAZUL UNUI CUTREMUR ÎN BUCUREȘTI. PESTE 400 DE CLĂDIRI SUNT ÎN PERICOL

Există patru tipuri de categorii:
– clasa I de risc seismic (șanse mari de prăbușire în cazul unui cutremur);
– clasa a II-a de risc seismic (construcțiile ce pot suferi degradări ale structurii, la un cutremur de anvergură);
– clasa a III-a de risc seismic (cladiri în stare avansată de degradare, dar care nu afectează siguranța structurală);
– clasa a IV-a de risc seismic.

Sursă foto: Pixabay