Detoxifierea cu ghimbir si lamaie este o dieta hipocalorica, ce presupune de regula inlocuirea tuturor meselor de peste zi cu ceai sau limonada obtinute din doar patru ingrediente: apa, ghimbir, lamaie si miere.
Sucul de lamaie ajuta la reducerea cantitatii de grasime din organism in mai multe feluri. In primul rand, lamaile au efect usor diuretic si ajuta la eliminarea toxinelor si a apei in exces din organism. Sucul de lamaie are efect termogenic, sustine arderea grasimilor datorita polifenolilor din compozitia sa si stimuleaza metabolismul. Pe langa beneficiile pentru slabire, lamaile au si numeroase avantaje pentru sanatate – contin o cantitate foarte mare de vitamina C, cu efect antioxidant, reduc inflamatiile si detoxifica.
Ghimbirul, pe de alta parte, protejeaza vasele de sange si previne ateroscleroza, are efect antiinflamator, imbunatateste functiile digestive, are efect termogenic, activeaza metabolismul si combate greata – un efect secundar comun al dietelor de slabire si al curelor de detoxifiere. Un studiu realizat de cercetatori de la Institute for Human Nutrition de la Columbia University a ajuns la concluzia ca ghimbirul consumat in diverse mancaruri sau bauturi creeaza senzatia de satietate si o mentine pentru mai mult timp. In plus, ghimbirul regleaza secretia de cortizol, care, in exces, sustine depunerea de tesut adipos in zona abdominala si cresterea in greutate.
Impreuna, ghimbirul si lamaia detoxifica organismul, imbunatatesc circulatia, combat colesterolul „rau” (LDL), intaresc sistemul imunitar, stimuleaza digestia si impiedica retentia de apa.
In principiu poti tine dieta cu ghimbir si lamaie renuntand complet la miere, insa aceasta este bogata in nutrienti, regleaza nivelul glicemiei, hraneste organismul si te ajuta sa treci mai usor si fara efecte secundare nedorite (ameteli, senzatie de slabiciune, etc.) peste perioada de dieta. In plus, ofera oricarei bauturi un gust mai placut si mai usor de tolerat, chiar daca e consumata in cantitati mari si pentru perioade lungi de timp.
razatoare si 2 lamai. Pune ghimbirul, coaja de la lamai si apa intr-o cratita, pe foc, si lasa-le sa fiarba pentru 5 minute la foc mic. Cand sunt gata, lasa lichidul obtinut sa se raceasca, apoi adauga mierea si zeama de lamaie.
Daca vrei sa profiti de toate beneficiile consumului de ghimbir si lamaie, dar nu neaparat in contextul unei diete stricte, le poti introduce in alimentatie si sub forma de dressing pentru salata. Amesteca sucul de la o lamaie cu 2-3 bucatele de ghimbir date pe razatoare, mai pune 1 lingura de ulei de masline si sare si toarna dressing-ul peste salata.