Destăinuirile poetei Ana Blandiana, din perioada comunistă, în podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene: „Salvarea mea a fost că m-am căsătorit”

Publicat: 23/04/2024 | 09:33

Ana Blandiana, poetă, eseistă și figură politică, a abordat o multitudine de subiecte în cadrul podcastului ALTCEVA cu Adrian Artene. Printre acestea se numără amintirile din perioada comunistă, dar și situațiile dificile care au marcat-o. În perioada în care nu a avut voie să se înscrie la facultate, în cei patru ani de penitență la Cluj, poeta a traversat clipe grele. Perioadă în care, practic, a lucrat pe șantier, ca ucenic de zidar. Vă invităm să urmăriți noul episod al podcastului, care este disponibil deja de sâmbătă, 20 aprilie 2024!

Invitată în cadrul podcastului ALTCEVA cu Adrian Artene, Ana Blandiana a abordat subiecte legate de spiritualitate, activitatea literară, dar și pe cele legate de perioada comunistă, care au marcat-o.  Cu sinceritate în glas, poeta a mărturisit că a trecut prin momente dificile, în acea perioadă. Eseista a susținut că, practic, „salvarea” a fost căsătoria. În perioada în care nu avea voie să se înscrie într-o instituție de învățământ superior, Ana Blandiana a lucrat pe șantier. În cei patru ani de penitență la Cluj, timp în care nu a avut voie să meargă la facultate, a fost ucenic de zidar. A fost o perioadă foarte grea și nu știe cum ar fi rezistat, dacă ar fi fost singură.

„Numai că eu am avut noroc. Salvarea mea a fost că m-am căsătorit imediat după ce ne-am întâlnit și nu am fost singură. Nu știu cum aș fi rezistat. Și așa a fost foarte greu, cea mai grea perioadă din viață.

Nu știam cine sunt, dacă cândva o să am un loc în lume, în societate, în timp ce după aceea, la celelalte interdicții eram deja, aveam cărți, eram tradusă, eram eu însămi, știam că o să continui să scriu indiferent dacă nu voi mai publica niciodată, ceea ce nu însemna că era ușor. Dar știam cine sunt”, a povestit Ana Blandiana.

Otilia Valeria Coman a așteptat patru ani până când să se înscrie la Facultatea de Filologie din Cluj. Familia ei se mutase la Oradea, acolo unde tatăl, preotul ortodox Gheorghe Coman, originar din Timiș, a slujit la Biserica cu Lună. După ce a fost instaurat regimul comunist, bărbatul a fost arestat, fiind considerat un „dușman al poporului”.

Vezi și SCRIITOAREA ANA BLANDIANA, AMINTIRI DE COȘMAR DE LA CUTREMURUL DIN ’77. “ÎN BLOCUL NOSTRU AU MURIT 300 DE OAMENI!”

Otilia Valeria Coman, în cadrul podcastului ALTCEVA cu Adrian Artene

Otilia Valeria Coman – numele real din buletin

Otilia Valeria Coman a preferat să aibă un pseudonim, pentru a se feri de șicanele regimului. În acest sens, încă din copilărie, poeta a decis să se numească Ana Blandiana. Provine de la numele satului natal al mamei sale. Vezi AICI mai multe detalii!

„În primul rând, în afară de faptul că mă cheamă în pașaport Otilia Valeria, toată lumea îmi spune Doina. Am o colecție de nume. Când am întrebat-o pe mama de când a început să mi se spună Doina, nu își amintea, pur și simplu, se pare că tot eu m-am botezat, când eram foarte mică”, mărturisea Ana Blandiana în cadrul podcastului.

Podcastul poate fi urmărit integral pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene 

Conținutul ALTCEVA cu Adrian Artene poate fi urmărit și pe conturile de FacebookInstagramTik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.

This browser does not support the video element.